A fővárosban elsőként nyílt Józsefvárosban helytörténeti kiállítóterem, amely később a Józsefvárosi Galéria elnevezését kapta. A fővárosi és kerületi különlegesség, sok évtizeden át működött a József körút és Nap utca sarkán, míg Pikó András be nem záratta. Mondván: Józsefvárosi Múzeum lesz a helyén. Látjuk…

Patinás múlt, nagyszabású eseményekkel

Az egykor szebb napokat megélt intézmény története önmagában is érdekes. Kezdetekben a Józsefvárosi Művelődési Ház, illetve annak jogelődje, a Józsefvárosi Művelődési Klub égisze alatt működött. „1967-ben nyitotta meg kapuját a Józsefvárosi Helytörténeti Kiállító Terem, akkor még a Bródy Sándor utcában. 1969-ben új helyre, a József körút – Nap utca sarkára költözött” – olvasható a Józsefváros 1973-ban című kötetben. A kerület múltjával ismertette meg látogatóit az intézmény, de nem állandó kiállítással, félévenként-évenként új anyaggal jelentkeztek. Ilyen volt többi között a nagy sikerű Józsefváros története, Írók-költők Józsefvárosban, a Tanácsköztársaság Józsefvárosa, a Ganz-Mávag története vagy éppen a Füvészkert története című „tematikus” kiállítás.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Friss szellemiség, tiltott avantgárd művészek otthona

„1976-ban a (Művelődési) ház a Józsefvárosi Kiállítóteremmel bővült, annak eredményeként, hogy a József körút 70. alatti lakóház földszintjén lévő kerületi helytörténeti gyűjtemény helységeit felújították. Az új kiállítóteremben friss szellemű képzőművészeti tevékenység indult el” – erre már a Budapesti Művelődési Központ A közművelődés házai Budapesten című kötetében bukkantunk. Mint írják: a galéria kialakítását mindenekelőtt a kerületben, elsősorban a Százados úti művésztelepen élő, művészek alkotásainak bemutatása motiválta, a hely hamar elismert kiállítótere lett Budapestnek. Lassan olyan „tiltott” avantgárd művészek is rendszeres vendégek voltak itt, mint például Erdélyi Miklós, Maurer Dóra vagy Papp Tamás. Mindez sok konfliktussal is járt, a VIII. kerületi tanács nem nézte jó szemmel. Idővel „visszajöhettek” a kerületi művészek, és egyre több zenei eseményt, közösségi, közéleti programot is szerveztek ide az egyre színesebb kiállítások, helytörténeti események mellett.

Bezárt intézmények, siralmas jelen

A fent említett széles programkínálat jellemezte a Józsefvárosi Galériát 2019 októberéig is, de miután a baloldal átvette az önkormányzat vezetését, nem sokkal később, Pikó András bezáratta a Józsefvárosi Galériát.

Szabó Erzsébet: A Józsefvárosi Galéria bezáratása politikai döntés volt

Pikó egyébként 2021 elején döntött másik kettő ikonikus, korábban jól működő józsefvárosi intézmény bezárásáról is. Ennek áldozata lett a Zászlómúzeum, valamint a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ, amelyet megfosztottak funkciójától. Pénzhiányra hivatkozott, de kiderült: az önkormányzatnak lett volna pénze a fenntartásra. Az új, ígért múzeumnak nyoma sincs, de fizetett igazgatója azért van…