Új darabot, a Fergeteges látogatást mutattak be a Turay Ida Színházban. Milyen előadásra számíthatnak a nézők és kiknek ajánlja a darabot?

Sokat készültünk a Fergeteges látogatás ősbemutatójára, amely egy igazán vidám, szellemes darab. Egy nagymama, a lánya, annak szeretője, valamint az unoka történetét ismerhetik meg a nézők. Mindenkinek, minden korosztálynak, aki szeret nevetni és kikapcsolódni, jó szívvel ajánlom a tehetséges író, Varsányi Anna darabját. Egyébként korábban a zalaegerszegi Egervárban kétszer is megtartottuk az előbemutatót, pótszékes teltházzal.

Hogyan kötődik a Turay Ida Színházhoz?

Sok évvel ezelőtt akkor kerültem ide, amikor – igaz, még átépítés alatt volt – megnyílt a színház. Azonnal nagyon megszerettem. Emlékszem, először a Mikó Imre által rendezett, Imádok férjhez menni című darabban játszottam egy kisebb, de a szívemnek annál kedvesebb epizódszerepet. Feldereng előttem az a büszke érzés is, amikor Schubert Éva, aki jó barátnőm volt, az őrá jellemző elegáns öltözetben érkezett meg a színházba. Nagyon büszke és boldog voltam, hogy eljött és megnézett.

Fotó: Boda Gábor / Turay Ida Színház

Másfél éve a koronavírus-járvány határozza meg a mindennapjainkat. Önt hogyan érintette az elmúlt időszak?

Nagyon nehéz volt, sosem gondoltam volna, hogy – miután gyerekként megéltem a háború borzalmait – valaha ismét egy ilyen rettentő időszak köszönthet ránk. Nem is csak a bénító bezártságra gondolok, hanem a rengeteg halálesetre, az emberek mindennapi nehézségeire. Ugyanakkor ez az időszak biztosan sokaknál rávilágított arra is, hogy az olyan helyzetek, amikor a hétköznapokban azt mondjuk valamire, hogy „ó, jaj, elegem van”, mennyire kisebb jelentőséggel bírnak annál, amit a sors ránk mérhet. Amikor egy ilyen lecsap az emberiségre, rögtön kiderülhet az is, hogy milyen kevés is elég lehet ahhoz, hogy boldogok legyünk, így az emberek nyitottabbá váltak. Viszont – hála Istennek a közvetlen környezetemben nem történtek halálesetek, de – rettenetesen megrázó élmény volt napról napra hallani, hogy mennyi emberéletet követelt a vírus. Remélem, továbbra is mindenki megteszi azt, ami rajta múlik, hogy elejét vegyük a járvány újbóli tombolásának. Ne legyünk könnyelműek, és vigyázzunk egymásra!

Tartalmas, nagyívű pályát, több rangos elismerést tudhat a magáénak. Hogyan tovább?

Úgy érzem, már minden ajándék, ami történik velem. Hatalmas öröm számomra, hogy ebben az ősbemutatóban is részt vehetek. Célként csupán annyit tűzök magam elé, hogy amíg alkalmasnak érzem magam és az egészségem is engedi, szeretnék játszani, együtt lenni és dolgozni a színész barátokkal, kollégákkal.

Fotó: Boda Gábor / Turay Ida Színház

Minden szép élményt nagyra értékelek, például nem rég eljátszhattam egy apró szerepet Eperjes Károly Krisztus inge című filmjében, amelyben szintén nagy örömmel és lelkesedéssel működtem közre.

A Szomszédok című teleregény Janka nénije egy olyan ikonikus szerepe, amelyet máig számos generáció ismerhet. Mit jelentett és mit jelent ez a karakter az Ön életében?

Ez egy kisebb, de annál szeretni valóbb karakterszerep volt számomra, ugyanis Szöllősy Janka meglehetősen hébe-hóba fordult elő a történetben. Ugyanakkor nagyon szívesen játszottam ezt a szerepet is, sok szép emlék kapcsolódik ehhez az időszakhoz, örömteliek voltak a forgatások a színész barátokkal. Arra pedig nem is számítottam, hogy ennyi idő után is ilyen maradandó maradt Janka karaktere, a szívemet melengeti, hogy a mai napig ennyien emlékeznek rá és számon tartják.