Fiedler Ferenc a Trianoni határokon kívül rekedt Kassán született 1921. február 15-én. A csodagyereknek számító festőpalánta ötévesen ecsetet ragadott és olajfestékkel dolgozott. Tíz évesen felnőtt festőművészek között állították ki képeit, és megbízást kapott a kassai templom oltárának díszítésére. Tehetségét felismerve a Szépművészeti Múzeum is vásárolta tizenévesen készült képeit. 1941-ben költözött a Palotanegyedbe, ekkor kezdte a Képzőművészeti Főiskolán a tanulmányait Szőnyi István osztályában, aki később tanársegéddé választotta. Vele a világháború idején hamis papírokat is készítettek az üldözöttek számára.  

A háború után Párizsba emigrált, ahol Francois Fiedlerként ismerte meg a világ. Felhagyott a figurális festészettel és az absztrakció felé fordult. 1950-ben megismerkedett Joan Miróval, akire olyan nagy hatással volt, hogy Fiedlert a „fények festőjének” nevezte el. A kor legnevesebb festőivel – Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso – állított ki rendszeresen. Elismert művészként sem tagadta magyarságát, büszke volt származására. Maga is bízott az 1956-os forradalomban, amely időszakban készült műveiből a Magyar Nemzeti Múzeum is kiállított a közelmúltban.

Francois Fiedler nyolcvanévesen hunyt el. Művészeti hagyatékát a Fiedler Művészeti Alapítvány gondozza, amely évente gyermekrajz pályázatot hirdet, és amelynek kezdeményezésére 2016-ban emléktáblát avattak a festő egykori otthonának – a Krúdy Gyula utca 2. – homlokzatán. Francois Fiedler –aki a világ számos pontján híressé vált – mindig is arra vágyott, hogy Magyarországon is elismerjék munkásságát, ami mára megvalósulni látszik. Festményei egyre többször szerepelnek hazai kiállításokon. 1956-os képei a Magyar Nemzeti Múzeumban voltak megtekinthetők, a tavalyi évben életmű kiállítást rendeztek tiszteletére a Műcsarnokban, idén centenáriumi kiállítás nyílt a műveiből a Kálmán Makláry Fine Arts galériában. Az emlékév folyamán pedig további programok várhatók.