A Józsefvárosi Fidesz-szervezésében létrejött helytörténeti séták következő állomása a kerület főtere volt. Ludmann Mihály ezúttal is számos érdekességet tartogatott az október 18-án megjelenteknek.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A tér nevének változásairól elmondta: –kezdetben Pacsirtamezőnek nevezték a területet, majd Mária Terézia térre keresztelték át, miután a királynő engedélyezte, hogy a városrész felvegye a József nevet. A kerület főterét végül a szabadságharc 100 évfordulóján nevezték át Horváth Mihály térre, a magyar történetírás jeles alakja után.

Harangláb helyére épült a Szent József templom

A séta első állomása a Szent József templom, a kerület egyik legidősebb épített öröksége volt.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mint elhangzott: ennek helyén már 1778-ban egy haranglábat emeltek, a templom építése pedig 1797-ben indult meg, és két év alatt készült el, igaz akkor még csak egy toronnyal. Végleges formáját csak később nyerte el Barcza Elek munkája nyomán.

Ezt követően a résztvevők a József távbeszélőközpont felé vették az irányt. Ifjabb Ray Rezső épülete 1917-re készült el, akkor ez volt hazánkban a második távbeszélő üzem. Szobordíszítéseit – két férfi és két női alak – Damkó József készítette.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Puskás fivérek domborműveit az a Szőnyi Szilárd készítette, akinek a Kis Stáció utcában volt a műterme. Az épület megmenekült az enyészettől, felújítását követően szállodaként kezdett üzemelni.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ferenc József adományozta a magyaroknak a Pázmány szobrot

A tér meghatározó épületei közé tartozik továbbá a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium is, amely a Bárczy István-féle iskolaépítés egyik fontos állomása. A templom előtt található Pázmány szobor pedig annak a tíz szobornak az egyike, amelyet Ferencz József ajándékozott a magyar nemzetnek. Eredetileg a Kígyó téren (ma Ferenciek tere) állították fel, mai helyére 1958-ban került.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szó esett a városháza épületéről is, amelynek homlokzatán egy Mátrai Lajos György-mintázta szoborcsoport található. Az alakok a közigazgatósági hatóság működési körét jelképezi: a közoktatást, a közegészségügyet a közélelmezést és vásárügyet, az ipart és a közjótékonyságot, valamint a szegényügyet. A helytörténeti programsorozat november 15-én egy beltéri eladással folytatódik, amelyben az eltűntetett emlékek nyomába eredhetnek az érdeklődők.