A Kossuth-díjas költő, Kovács András Ferenc Egerek könyve alapján készült a Turay Színház szeptemberi bemutatója, amely egy különleges előadásnak ígérkezik. „Ez egy koncert-musical, hatalmas stíluskavalkád. Kovács András Ferenc agyafúrt, csavaros, néhol meghökkentő szövegei, Mikó István sokszínű zenéje, Maráth Viktor izgalmas, virtuóz hangszerelése adja a vázát. Mindezt látvánnyal, változatos táncokkal, érzelmekkel és humorral fűszereztük, s így utazunk a nézőkkel együtt különféle kultúrák között” – meséli lelkesen Borbély Krisztina. Az előadás alatt folyamatosan lüktet a színpad: szinte végig mozgás- és táncjelenetek követik egymást. Mint a társrendező-koreográfus mondja: igazi kihívás volt a koreografálás, hiszen mindegyik dal más és más stílusú, eltérő műfajú, így hosszú felkészülést igényelt. Van a dalok között tangó, revü, klezmer, orosz, ír, de még afrikai bölcsődal is. Ilyen széles palettán egy darabon belül, talán még nem is koreografáltam.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A darab összetett, mint az életünk, sok mindenről – mohóságról, hatalomról, hitről, magányról, képmutatásról, anyaságról, bölcsességről – szól, s mint a koreográfus mondja, a közösségi média arctalan világa is megjelenik benne.

Közös munka Mikó Istvánnal

A darab rendezője Mikó István, akivel Borbély Krisztina több mint 20 éve dolgozik együtt. Mikó István komponálta az előadás dalait is, aki már korábban is számtalan verset zenésített meg, sőt, kantátákat is írt.

„Az első pandémia alatt eléggé ráért az ember – meséli Mikó István kissé elmosolyodva. „Nagy otthonmaradások voltak, és úgy alakult, hogy a bezártság miatt volt időm megírni a zenét az Egerek előadáshoz. A dalokat végig látványos koreográfiák kísérik, Borbély Krisztina társrendező, koreográfus jóvoltából. Júniusban, az Egervári Várkastélyban, a Turay Ida Színház nyári játékain már tartottunk egy előbemutatót, ahhoz képest a mostani premierre, lesznek változások, ugyanis prózai részek is bekerülnek az darabba. Szerencsére a közönség ott nagyon szerette az előadást, így bizakodva várjuk a szeptember 24-i kőszínházi bemutatónkat” – mondja Mikó István.

S hogy hogyan dolgoztak együtt Borbély Krisztinával? „Miután én megcsináltam a muzsikát, gyakorlatilag helyben kellett hagynom azokat a koreográfiákat, amit Kriszti hatalmas munkával és gyorsasággal kitalált. Az egész mozgásvilága neki köszönhető, én csak finomítottam rajta. De különleges a színpadkép, melynek tervezője Darvasi Ilona és a jelmez, ami Tóth Anita munkája. Nem volt könnyű, mert az egerek életén, körülményein, ruháin keresztül egészen a viselkedésükig a különböző embertípusokra kell tudni ráismerni a nézőnek. Persze mindezt úgy, hogy közben jót nevethessen vagy a zenét, táncot élvezhesse” – meséli a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész.

Fotó: Turay Színház/Hurta Hajnalka

Mikó István nemcsak rendező-dalszerzője, de egyik főszereplője is az Egerek című produkciónak, ráadásul az évad során még több, egyéb előadásban is láthatjuk majd.

„A közönségnek hála olyan, már évek óta nagy sikerrel futó darabokban, mint a Hippolyt, a lakáj, vagy Az indul a bakterház is színpadra lépek, s az idén is repertoáron van a lélekemelő székely történet, a Vitéz lélek, vagy az elmúlt időszak bemutatói, a Karnyóné, illetve az Úrilány szobát keres című előadás is. Az idei évadban rendezni fogok még egy darabot, Pierre Chesnot Hotel Mimóza című igen fordulatos vígjátékát, amelyben az igazgatónő kérésére játszom is.” – mondja Mikó István.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

További őszi bemutatók

A Turay Ida Színházban már folynak az előkészületek A vöröslámpás ház című új darabhoz (bemutató: október 15.), Topolcsányi Laura Hunyadi Sándor novelláját írta színpadra, a Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba pedig rendezi. A dzsungel könyve október 29-ei bemutató lesz, és kimondottan a kisiskolás korosztálynak szól Boros Zoltán rendezésében.

Korábban ingyen járhattak az idősek a Turay színházba

Az előző önkormányzati ciklusban az akkori ingyenes színházlátogatást biztosított a kerületi szépkorúaknak: a 65 év feletti józsefvárosi lakosok díjmentesen látogathattak a Turay Ida Színházba, a jegyárat az önkormányzat fizette. A színházzal kötött együttműködést Pikó Andrásék nem újították meg, így ez a lehetőség már nem él.

Az együttműködés „elmaradását” az önkormányzat részben a járványra igyekszik tolni. Közel 3 év elteltével született meg az az „ötlet”, hogy szeptembertől a 65 év felettiek (igaz, korlátozott számban, de) 1000 forint kedvezményt kapnak a jegyárból, mely azonban csak 2022. december 31-ig érvényes. Tehát a korábbi kedvezményeket továbbra sem sikerült visszaépíteni, s év végével ez is megszűnik.

Az önkormányzat közleménye szerint az óvodások és a felső tagozatos józsefvárosi gyerekek szeptembertől ingyen nézhetnek meg a Turay Színházban egy (!) Kincskereső kisködmön és egy (!) Hamupipőke előadást. A Színház 300 férőhelyes. Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik nem jutnak be? Vajon hogy fogják eldönteni, hogy ki kapja ezt a lehetőséget és ki nem? Vajon miért maradtak ki az alsósok? Rejtély.

Józsefvárosban nemcsak 600 gyermek van, aki örömmel kihasználna egy ilyen lehetőséget. Ez inkább olyan „Nesze semmi fogd meg jól!”