Operaváltozatban, áthangszerelve mutatják be az István, a királyt

Nedbál Miklós | 2020. 10. 12. – 13:54

Az Erkel Színházban október 17-én és 25-én mutatják be az István, a király című operát Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában.

© Fotó
opera.hu

A darabot Gyöngyösi Levente zeneszerző teljesen áthangszerelte, operai hangzásra törekedve a rockszekciót kivette a műből, az előadást klasszikus operazenekar kíséri – mondta el az m1 műsorában Rácz Rita szoprán, akit Gizella szerepében láthat a közönség. Mint mondta, mindenki a saját személyiségét viszi a szerepekbe, ő egyébként az Istvánnal közös duetteket nagyon szereti, és véleménye szerint a történelmi kort idéző jelmezek nagyon sokat adnak az előadáshoz.

Az az energia, ami a zenében eleve benne van, nem veszik el amiatt, hogy ez egy operaelőadás – hangsúlyozta Pataky Dániel tenor, aki István szerepében lép színpadra. Kiemelte, hogy a zene lágy részeinek finomsága, a líra még jobban ki fog jönni, hiszen az operaénekesek nem olyan technikával énekelnek, mint a rockénekesek.

© Fotó
Baranyai Attila/hirnyolc.hu

A produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja. A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataky Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

A Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény Évad zárásaként, a Nemzeti Összetartozás Napján tervezte bemutatni az István, a király szimfonikus operaváltozatát, aminek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség.

Rovat