Izgalmas kulináris kalandozást tartogat a József körút, ahol január óta bárki megkóstolhat autentikus mongol ételeket. A mongol sztyeppén ma is megtalálható a nomád életforma, annak ellenére, hogy az ország fővárosa, Ulambator feltörekvő villágváros, nemzetközi konyhával. Vidéken azonban a gasztronómia csúcsát még ma is a szabadon legeltetett állatok húsa jelenti, amely íze egyébként sokkal karakteresebb, mint az európai húsoké. Miután tüzelőből sem akad mindig amikor kellene, ezért a húsokat sem főzik puhára, éppen úgy eszik, hogy az rágható legyen. Ez a szükség kovácsolta szokás, beépült a konyhaművészetükbe, így nem is változott a gáz vagy villany elérhetősége óta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A húsok mellett, a tejtermékeknek is nagy kultusza van, ezeket „fehér ételeknek” nevezik. Azután itt van a talán mindenki által ismert kumisz, az erjesztett kancatej vagy mongolul ájrág. A mongolok a nyári hőségben gyakran egész nap nem esznek, csak több liternyi alacsony alkoholtartalmú kumiszt isznak, mert a forróságban ez elég tápláló számukra. Gusztus kérdése, minden esetre a József körúton nagy keletje van, még úgy is, hogy magyar lovak tejét kínálják a jurtaétteremben.

Tradícionális ételeik öt állat köré épülnek

Mongolia nem éppen a vegetáriánusok hazája. A mongolok megeszik a lóhúst, a tevehúst, a juhhúst, a kecskehúst és a vadon élő jakot is. A grill húsokat szabadtűz fölött készítik, de gyakran főznek nagyobb üstökben pörkölt szerű húsos zöldségeket is. –A fűszerekkel szerényen bánnak, éppen a hús íze miatt–ezt már Bold Ági étteremvezetőtől tudtuk meg a Mongol Jurta étteremben–, leginkább a sót, borsot és többféle ázsiai fűszerkeverékeket használnak a mongol konyhában, itt az étteremben mi is a tradícionális szokásokat visszük tovább–mesélte a Hírnyolcnak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A mongolok szinte teljesen megeszik az állatokat, semmi sem megy veszendőbe

A jurtaétteremben is előfordul egy-egy szokatlan fogás, pedig ha belegondolunk, az európaiak, főképpen a magyarok étlapján is előkelő helyen szerepel a többi között a malacpofa. –Nálunk a főtt birkafej jelenti ugyanazt az élményt. De kínálunk sült tésztát pacallal, vagy sült belsőségeket. Mongóliában az egyik leggyakoribb húsétel az a horhog. Ezt az ételt válogatott bárányhúsból készítjük. A húst és a zöldségkeveréket egy nagy serpenyőbe tesszük, és tűzben felhevített köveken főzzük meg.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mindenki kedvence a húsos batyu, azaz a Bóc

A József körúti jurtaétterem egyik legkedveltebb, és egyben legtipikusabb mongol ételnek tartott finomság a durván 7 cm átmérőjű húsos batyu, amelyet gőz fölött párolnak így könnyű étel marad, ellentétben kínai változatával, amelyet sütnek és tocsog az olajban. Belül apróra vágott birkahússal –más húsfajtával is finom–, és hagymával, illetve répával van megtöltve. A belül lévő húslét a tészta kiharapása után ki kell kiszürcsölni, mert ha elvágjuk kifolyik az egész. Ez az evés első lépése. A ma is tartott hagyomány szerint egy igazi mongol férfi legalább hármat kell, hogy megegyen ebből.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Így készül négy személyre a gőzölt húsos batyu

Ha fűszeresebb ételre vágynak, ízlés szerint használhatnak bármilyen fűszert. A gyömbér és a fokhagyma is nagyon jól áll a húsos tölteléknek. Kísérletezzenek bátran.

  • Amire szükségünk lesz:
    Darált sertéshús 1 kg, liszt kb 2/3 kg, víz kb 3 dl, hagyma 2 fej, sárgarépa 2 db, egy kis káposzta, só, bors, olaj.
  • Készítsünk tésztát: a lisztet, a vizet és a sót gyúrjuk össze egy tálban. Ha túl ragacsos vagy lágy, adjunk hozzá további lisztet vagy vizet.
  • Töltelék elkészítése: vágjuk apróra a hagymát, a répát, a káposztát, keverjük össze a hússal. Fűszerezzük, pár csepp olajjal dolgozzuk össze.
  • Formáljunk batyut: a tésztát kinyújtjuk annyira vékonyra, hogy tartsa a tölteléket. Köralakúra szabdaljuk, ehhez egy bögre szája tökéletes. Az egyik felére tesszük a húst, majd félbe, azaz ráhajtjuk a tésztát. A széleit egy villával összenyomjuk. Kicsit nehezebb, de tehetjük középre is a húst, és batyut csinálunk a tésztából.
  • Gőzölés: Ha felforrt a víz a lábasunkban, akkor egy tésztaszűrőt tegyünk rá de ne érje a víz azt. Olajozzuk meg a szűrőt, úgy tegyük bele a batyukat. Az egészet fedjük le. Körülbelül 20 percig kell gőzölni, figyeljük.