A jövő februárban a 90. életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán több mint 30 fontos alkotása látható, interaktív és performatív művek, festmények, szobrok és rövidfilmek. Ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon.

A Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet

– emelte ki L. Simon László a megnyitón. A múzeum főigazgatója szerint az embereknek, a világnak nincs szüksége háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesei, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani.

Fotó: Kovács Anikó / MTI

Most szomorú apropó, hogy magyar sorsok is érintettek az értelmetlen fegyveres konfliktusban, amelyben több száz kárpátaljai magyar vesztette életét vagy menekült el saját otthonából. A főigazgató véleménye szerint a tárlat témáját és célját tekintve minden békeszerető, a kárpátaljai magyarságért aggódó ember közös ügye lehet.

Fotó: MTI

Gulyás Gábor kurátor a kiállítás címével kapcsolatban emlékeztetett, hogy ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg War is over! If you want it (A háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal szórólapok. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak. Yoko Onóról szólva elmondta, hogy a japán képzőművész híres pacifista, békeaktivista művész, korszakos jelentőségű, a 20. század meghatározó alkotója.

Forrás: Nemzeti Múzeum Fotók: MTI