A Golgota tér 123 évvel ezelőtt kapta a nevét, amikor a Kálvária téri Kálvária stációkat ide helyezték el. A keresztút ábrázolás a világháború során megrongálódott, az ott álló kápolnát pedig a kommunisták felrobbantották. A stációsor megmaradt darabjai a Magyarok Nagyasszonya Templom környezetében leltek új otthonra.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A keresztút helyreállításának gondolatát Ferencz Orsolya, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselője vetette fel még 2011-ben. A három évvel később teljeskörűen megújult Golgota tér pedig újra alkalmassá vált a stációsor elhelyezésére. A helyreállításra 2019-ben nyílt lehetőség, amikor több mint 200 millió forint kormányzati támogatást tudott megnyerni az ügynek a kerület előző vezetése. Az elkészítésre kiírt pályázatot Hermann Zsolt szobrászművész nyerte. A projektet Sántha Péterné akkori kulturális ügyekért felelős alpolgármester karolta fel és vezette végig. Így nem is volt meglepő, hogy mindkét képviselő jelen volt az ünnepi eseményen.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az átadóünnepségen a polgármesteri köszöntőt követően a Szent Efrém Férfikar műsorát hallgatták meg a borongós idő ellenére is szép számmal jelen lévő hívek.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A keresztút szertartás egyik fő szervezője Vargha Miklós Péter, a Magyarok Nagyasszonya Templom plébánosa volt, aki köszöntet mondott a kerület előző vezetőinek Kocsis Máténak és Sára Botondnak, valamint az előző ciklus önkormányzati képviselőinek, hogy előteremtették az anyagi alapokat a keresztút újjáépítésének, valamint mindazok segítségét, akik hozzájárultak, hogy ismét stációsor áll a Golgota téren.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Nagypénteki szertartáson a józsefvárosi plébániák hívei felváltva vitték végig a keresztet a stációsoron. A keresztút stációit Cserháti Ferenc püspök atya áldotta meg.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az eseményen jelen voltak a különböző felekezetek kerületi prominensei, valamint Józsefváros jelenlegi vezetői, önkormányzati képviselői is.