A józsefvárosi Tilos az Á-ban indult Szabó Győző „karrierje”, aki ennek kapcsán a Hírnyolcnak elmondta, hogy akkor pultosként „tolta”, boldog éveket töltött itt.

„A Mikszáth térnél mindenki ott volt: színészek, zenészek, festők, kritikusok, néptáncosok, rockerek. Brutális szabadságérzése volt itt az embernek. Egyszerűen jó volt itt, s nem cseszegették egymást az emberek. Ezekből a tapasztalatokból, életérzésekből ma is sok mindent fel tudok használni egy-egy szerep megformálásában.”

Szabó Győző lapunknak azt is elmesélte, hogyan került annak idején – az egykoron szintén a kerületben működő – Bárka Színházba. „A pult mögött álltam – tiszta hollywoodi sikersztori – és ott szúrt ki Csányi János rendező. Meghívott a Játék című darabba, aminek 1993 februárjában volt a premierje. A képzőn grafikusként tanultam, úgyhogy én terveztem a plakátot is! Ezután belekerültem egy legendás előadásba, a Szentivánéji álomba, amivel sok díjat elhoztunk, s beindult a szekér.”

És hogy hogyan született a Toxikoma című regénye? „Tragikus, olykor viszont nagyon extrém, egyszerűen hihetetlen sztorikat éltem meg. Mindezt ki akartam írni magamból, mondhatjuk a terápia részeként… Először egy barátom segítségével terveztem a könyvet, de a kiadó – látva pár oldal vázlatot – és Csernus doki azt mondta: Győző, ezt neked kell megírnod. Fél év alatt meg is született a mű…”

És hogy miképpen lett a regényből film? „Három évvel ezelőtt kerestem meg Illés Gabriella producert, akivel a Játékkészítőn és az Álomutazón dolgoztunk együtt. Vele kezdtük el a munkát, a rendező kiléte pedig már a kezdetekben nem volt kérdéses: Herendi Gábor volt a kiszemelt, akivel ugye a Valami Amerika-mozikat csináltuk. Drámai ihletésű, nagyközönségnek szánt mozi a Toxikoma, amiben Csernus doki és Szabó Győző feszül egymásnak. A vásznon Bányai Kelemen Barna és Molnár Áron formál meg minket.”

A teljes interjú itt olvasható.