Az érdemes művész egyre ritkábban áll kötélnek, ha interjút kérnek tőle, de minden év utolsó napjaiban otthonában fogadja egy régi barátját, akivel megosztja gondolatait. Ez 2023-ban sem volt másképp. Medveczky Ilona most arra a kérdésre is választ adott, hogy megbánta-e azt az áldozatot, amit a táncért hozott meg évtizedekkel ezelőtt.
– Sosem vagyok egyedül és magányos sem vagyok. Csak látszatra nem vagyok emberek között, de nagyon megválogatom, hogy kinek a társaságába ülök le, vagy kivel szívok egy levegőt – kezdte dr. Karizs Tamás kérdésére a 82 éves díva, aki tényleg mindent feláldozott a karrierje oltárán. – Egyértelműen jól választottam, mert két fenékkel egy lovon nem lehet ülni és én a hivatásomat mindenki fölé helyeztem.
– Családanyaként, feleségként nem tudtam volna tökéletesen helytállni a táncban. A klasszikus balett után teljesen mindegy, hogy revü, vagy bármi más az irány, a történet korhoz van kötve, vagyis a családalapítás és a karrierépítés egy időbe kellene essen. Egyszerre pedig ezt a két dolgot nem lehet csinálni. A tánc kisajtol és cafatokká szed. Nem tudja senki, hogy mi az a tánc, mindaddig, míg ki nem próbálja – jelentette ki határozottan Medveczky Ilona.

Fotó: YouTube

„Szinte csak aludni mentem haza”

Medveczky Ilona a szüleihez fűződő, nem éppen szoros kapcsolatáról is vallott:
– Isten bocsássa meg nekem, de a szüleim nem kötődtek annyira hozzám, hiszen a hétéves koromtól bedarált az Állami Balettintézet, ami a francia idegenlégióval volt egyenlő és alig voltam otthon. Sokszor nem vártak rám a villamosmegállóban és ez nem volt egy leányálom. Cammogtam haza sárban, esőben, sötétben… Nem is félek ma sem semmitől – tette hozzá a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.