Egy mediterrán kisváros hangulatát árasztja a maga vendéglátóhelyeivel, a jezsuiták egyik legszebb templomával, a középpontjában álló egészalakos szoborral a Lőrinc pap tér. Legimpozánsabb épülete a józsefvárosi Kauser József építész tervei alapján emelt Jézus szent szíve jezsuita templom, amelynek alapkövét még 1888-ban tették le az akkor József (ma Krúdy Gyula) és Mária utcák kereszteződésénél.

Fotó: Fortepan

Az építkezés hat évig tartott, ám a belső terek teljes befejezése 1909-ig elhúzódott, ekkor szentelte fel Kohl Medárd püspök. Mindenesetre a főváros 1892-ben már arról döntött, hogy a templom előtti teret rendezi.

A József utcai „Jézus szt. szíve” templom előtt létesítendő tér tervéhez a közgyűlés hozzájárult; a költség 18,000 forintra rúg

– írta Budapesti Hírlap korabeli száma.

Zichy Nándor
Fotó: OSZK

A templom – amely a jezsuita rend tartományi központja lett – egyik legnagyobb támogatója gróf Zichy Nándor maga is építkezésbe fogott itt. A Katolikus Néppárt alapítójának palotája 1899-re készült el, az épületet 2009-ben alakították át szállodává. A Hotel Palazzo Zichy több szakmai elismerést is begyűjtött az elmúlt években.

 

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mellette áll az asztalnok ház, melyet Liebner József császári és királyi asztalnok építtette 1893-ban. A házat későbbi tulajdonosa, Darányi István átalakíttatta, ezért sokan Darányi-palotaként hivatkoznak rá. Ehhez szorosan kapcsolódik a Ráthonyi-Reusz palota, melynek bejárata már a Krúdy utcára nyílik. Ezt Ráthonyi-Reusz Henrik nagybirtokos építtette megünnepelvén azt, hogy a századfordulón nemesi címet kapott. A neoreneszánsz épület pinceszintjén üzemelt az 1990-es években a Cirko-Gejzír mozi.

Bíborosról Dózsa-alvezérre cserélték a tér nevét

A századfordulóra mai alakját elnyerő négyszögletes tér 1900-ban kapta a Scitovszky tér elnevezést, Scitovszky János bíboros emlékezetére. A Scitovszky téren avatták fel 1930-ban Zichy Nándor szobrát, amelyet a kommunisták a ’40-es évek végén eltávolítottak, s csak a rendszerváltást követően 1993-ban térhetett vissza eredeti helyére.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A szocializmusban a tér neve is problémát okozott a hatalmon lévőknek, így 1951-ben Dózsa György alvezére, Mészáros Lőrinc plébános után nevezték át Lőrinc pap térré.