Már március 12-én elkezdődnek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója alkalmából megszervezett ünnepi programok.

A 2019-ben felújított Múzeumkert március 12. és 15. között kézműves és gasztrokulturális vásárnak lesz a helyszíne. „A vásár idején gyermekkoncertek és családi előadások, kézműves foglalkozások, népzene és néptánc tanítás várja az érdeklődőket” – írja a Nemzeti Múzeum a közösségi oldalán.

Kézműves foglalkozás a Nemzeti múzeumban

Emellett a Nemzeti Múzeum épületében történelmi sétákkal idézik fel a korabeli Pestet. Szombaton egy különleges, élőszereplős tárlatvezetésre, vasárnap pedig egy épülettörténeti sétára várják az érdeklődőket. Emellett a Nemzeti Múzeum állandó kiállítása is részletesen bemutatja március 15. eseményeit, látható többek között a 12 pont, a Nemzeti dal egy példánya és Petőfi kokárdája is.

Fotó: MNM.hu

A gyerekeket március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra hívja a múzeum, ahol csákók és párták mellett mindenki elkészítheti saját kokárdáját is.

Kortörténeti séta a Fiumei úti Sírkertben

Március 12-én 14 órától indul egy kortörténeti séta Fiumei úti sírkert főbejáratától, amely magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett, vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülő, az aktuális hatalom által hősöknek, esetleg árulóknak tartott személyiségeiről szól.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Gyerek és családi programok a Budai Várban

Szombattól a budai Várban és a Várkert Bazárban családi programokkal és ingyenes kiállításokkal várják az érdeklődőket. Be lehet járni a forradalom és szabadságharc helyszíneit a Várban, ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást a Déli Palotákban. A Várkert Bazárban egész napos gyerekprogramok várják a családokat. Interaktív játszóház, kézműves foglalkozások és szakképzett animátorok segítségével játékos formában idézik fel a forradalom és szabadságharc eseményeit. Március 15-én a Hadtörténeti Múzeum is tematikus programokkal várja az érdeklődőket: egyebek mellett hagyományőrző bemutatókat, kézműves foglalkozásokat, táncházat tartanak majd.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Központi programok március 15-én

Március 15-én kedden 9 órakor a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással kezdődnek a programok. 9.30 és 13 óra között idén is ingyenesen meg lehet tekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Idén a szervezők kérésére március 15-én csatlakozik majd a Békemenet a díszünnepséghez. A nemzeti ünnep délutánján a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által szervezett Békemenet üzenete „egyértelmű nem a háborúra, No war!” – közölték a szervezők.

A Józsefvárosi Önkormányzat a Horváth Mihály térre szervez koszorúzással egybekötött megemlékezést az évfordulón 10 órai kezdettel.