A Fiumei út 19. szám alatti épületet 1912-1913 között építették a Budapest Kerületi Munkásbiztosító Pénztár székházaként. A Komor Dezső és Jakab Marcell tervezte irodaház ekkor még csak egy szárnyból állt. A munkások öregségi, betegségi, özvegységi biztosításait intéző iroda a húszas évekre szűkösnek bizonyult. 1930-1931 között – ekkor már Országos Társadalombiztosítási Intézetként (OTI) – egy új 18 emeletes toronnyal, illetve egy további szárnnyal bővítették. A torony került középre, amely kvázi összekapcsolta a két melléképületet.

Fotó: Pesti Hírlap

A gazdagon díszített felhőkarcoló építése gyorsan lezajlott, köszönhetően a kor modern építőanyagának a bauxitbetonnak. A vörös klinkertéglával borított impozáns torony a város ikonikus épülete lett, amely az idegenvezetők zsebkönyvébe is bekerült. Nem is csoda, hiszen legfelsőbb szintjeiről pazar kilátás nyílt a városra.

Fotó: Egykor

Az épület a II. világháborúban kisebb sérüléseket szenvedett, de azokat rövid időn belül helyrehozták. A torony tetején lévő koronás címereket viszont vörös csillaggal takarták le. Eközben felhagytak a bauxitbeton építészeti alkalmazásával is, mert rájöttek, hogy az idők folyamán veszít a szilárdságából. Az ebből az anyagból készült épületeket pedig időről-időre megvizsgálták.

Ma is az ország egyik legmagasabb épülete a józsefvárosi „felhőkarcoló”

A hatvanas évek közepére pedig megszületett a drasztikus döntés: a toronyból 33 métert visszabontanak, ami így elvesztette díszeit és egy 11 emeletes torzó lett. 2002 és 2004 között megtörtént a felújítása, a visszaépítés viszont – bár több alkalommal szóba került – mindez idáig elmaradt.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Főosztálya működik itt.