A magyar kultúra napja: Szomorú ajándék Pikó Andrástól Józsefvárosnak

Nedbál Miklós | 2021. 01. 22. – 16:27

Pikó András polgármester a napokban döntött három ikonikus józsefvárosi intézmény – a H13, a Józsefvárosi Galéria és a Zászlómúzeum bezárásáról. Józsefváros korábbi vezetői szerint szomorú ajándék ez Pikó Andrástól Józsefvárosnak. Sára Botond kiemelte: Pikó Andrásnak fontosabb a haverok kitömése, mint a józsefvárosiak, akik ezekbe az intézményekbe látogattak vagy ott dolgoztak. Kocsis Máté szerint szomorú órák ezek, mert a baloldal most számolja fel a helyi kulturális életet.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A mai napon a magyar kulturális életet ünnepeljük, a józsefvárosiaknak azonban mégis szomorú lett az idei emléknap, ugyanis Pikó András polgármester a napokban úgy döntött, hogy bezáratja a kerület három ikonikus intézményét, a H13-at, a Józsefvárosi Galériát és a Zászlómúzeumot.

Sára Botond, Józsefváros előző polgármestere a Kölcsey-emléktáblánál tartott megemlékezését követően azt írta: nincs ok az ünneplésre, Józsefváros ugyanis szomorú ajándékot kapott Pikó Andrástól, aki a napokban jelentette be, hogy a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ mellett bezárja kerületünk két saját kulturális zászlóshajóját is, a Józsefvárosi Galériát és az egyedülálló gyűjteményt őrző Zászlómúzeumot.

© Fotó
Sára Botond/Facebook

Sára Botond szerint, az ok, hogy a kormányzati elvonások miatt nincs pénz az intézmények működtetésére hazugság és elfogadhatatlan. Mint írta: 13 milliárd forinttal adta át a kerület működtetését, ennek ellenére a fejlesztések leálltak, a társasházak támogatása elapadt, nem fordítanak elegendő összeget a közbiztonsága és a köztisztaságra.

A három intézmény működtetése összesen 138 millió forint. Pikó András azt állítja erre nincs pénz, miközben persze van forrás a 150 millió forinttal megemelt politikai költségekre, a 200 milliós homályos részvételi költségvetésre, 60 millió forint törvénytelen, korrupciógyanús közbeszerzések után fizetendő bírságra, több tízmilliós tételek ügyvédekre, tanácsadókra, közvélemény-kutatásokra…

– fogalmazott Sára Botond. 

Pikó András elődje úgy véli, a baloldali polgármesternek nem számítanak a kerületben élők, akik jártak ezekbe az intézményekbe, nem számítanak az ott dolgozók és családjaik, mindezeknél sokkal fontosabb a haverok kitömése. Emellett leszögezte, hogy mindenki biztos lehet benne, hogy ha rajtuk múlik, ezek az intézmények sosem zárnak be.

A kerületet korábban majd’ 10 éven keresztül irányító Kocsis Máté, Józsefváros jelenlegi országgyűlési képviselője a Józsefvárosi Galéria csapatának búcsúlevelét osztotta meg, amely fölé azt írta: szomorú órák ezek a Józsefvárosban, mert a baloldal éppen most számolja fel a helyi kulturális életet.

Rovat