A hatvanas évekre már igény keletkezett a Semmelweis Egyetem – akkor Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) – épületeinek bővítésére, hiszen míg a XIX. század végén mindössze 500 hallgató járt az intézménybe, addig 1962-ben már mintegy 3000 diákja volt az egyetemnek.

Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

Az 1963-ban kiírt pályázat győztesei közül végül Wágner László tervei nyerték el a döntéshozók tetszését. Az alapkőletételre 1971. április 30-án került sor. „A toronyház, amely fővárosunk legmagasabb épülete lesz, korszerű otthont ad az egyetem nyolc elméleti intézetének, s a hozzájuk tartozó laboratóriumoknak, tantermeknek, a központi díszteremnek” – írták a korabeli lapok az esemény kapcsán. Az épület dísztermének egyik pillérénekalapjába időkapszula gyanánt egy ládát helyeztek el, amelyben ott lapul az elméleti tömb alapítólevele, illetőleg az egyetemi kitüntetések egy-egy példányát őrző fémhenger.

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Az akkori terv az volt, hogy a toronyház az 1975-76-os tanévre elkészül, végül több ütemben adták át, és csak 1978 februárjában zárultak teljesen a munkafolyamatok a 21. számú Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében.

Az egyetemi épület 970 négyzetméteres aulája is impozánsra sikerült. A helyszínt Hincz Gyula festő és grafikus 1973-as tervei alapján készült 7 méter magas és 21 méter hosszú ólomüveg díszíti. Az óriási terem még a filmes szakmát is megihlette. Legutóbb a Vörös veréb című amerikai kémfilmben köszönt vissza a mozivászonról egy amerikai követségi koktélparti helyszíneként.

Fotó: Vörös veréb

Az épületben helyet kaptak a gyógyszertani, mikrobiológiai, biológiai, korélettani kutatóintézetek, az egészségügyi szervezési tanszékek, az idegen nyelvű lektorátus, valamint oktatási célokat szolgáló közös előadótermek, laborok illetve közösségi helységek is. A legmagasabb emeletek megközelítését a 2003-tól új liftek segítik.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

3 perc alatt futnak fel a tűzoltók a legfelső szintre

A NET-ben rendezik meg minden évben az Országos Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyt. A 461 lépcsőfokot közel 30 kilogrammos felszerelésben kell minél előbb teljesíteniük a résztvevőknek.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az embert próbáló kihíváson rendre kiemelkedő eredménnyel szerepelnek a VIII. kerületi tűzoltók.

Legmagasabb épületek

Az ország legmagasabb épülete az Esztergomi bazilikaként ismert Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház a maga 100 méterével.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A második és harmadik helyen holtverseny alakult ki, hiszen az Országház és a Szent István-bazilika egyaránt 96 méter magas. A negyedik pedig a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje. A sorrend azonban hamarosan borulni fog, ugyanis már épül a MOL-campus a Lágymányosi öbölnél, amely ha elkészül 143 méter magas toronyház lesz. Az építményeket tekintve a Lakihegyi adótorony a legmagasabb az országban a maga 314 méterével.