A pesti szlovák evangélikus közösség a XIX. század derekán Diescher József tervei alapján templomot építtetett a mai Rákóczi úton. Később többemeletes bérházak épültek köré eltakarva a templomot. A gyülekezet az 1950-es évekre jóformán elfogyott, így az épületet eladták a magyar államnak. A templomot előbb a Vízépítési Tudományos Kutató Intézet, majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium, később a Tudományos Tájékoztató Intézet használta. Az 1989 után privatizációt követően működött benne kaszinó, táncstúdió és edzőterem is.

A felújítás végleges megnyugvás a lakosoknak

Az épület állapota a 2010-es évek végére nagyon leromlott, veszélyeztetve a köré épített lakóházakat is. A lakóközösség akkor több közgyűlésre is meghívta Sára Botondot, aki még polgármesterként segítséget nyújtott a veszélyhelyez elhárításához, később a baloldali városvezetést már hiába keresték támogatásért.

A végleges megnyugvást az jelentette a lakóknak, hogy az állam 765 millió forintos támogatásának köszönhetően az Országos Szlovák Önkormányzat megvásárolhatta a templomot és előkészíthette a felújítást, amelyet további 700 millió forintos magyar, és kétmillió eurós szlovák kormányzati támogatásból valósítanak meg. A támogatói okiratokat június 28-án írták alá.

Kölcsönös támogatás a kisebbségek védelmében

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a templom felújítása és a szlovák kulturális központ létrehozása egyszerre szolgálja a Magyarországon élő szlovák nemzetiség és a Szlovákiában élő magyarság érdekeit. Mint mondta: a magyar-szlovák kapcsolatok egy évszázada nem voltak olyan jók, mint most. Ennek az aranykornak a kezdete – meglátása szerint – a két ország vezetőinek döntése volt, hogy támogatják Magyarországon a szlovák, Szlovákiában a magyar nemzetiség terveit.