A Nemzeti Múzeum időről-időre kerítéskiállításokkal jelentkezik. A legújabb ilyen tárlaton 50 tabló segítségével Makovecz Imre építészeti remekeit mutatják be.

Makovecz Imre volt az első, aki a maga művészi eszközeivel át tudta törni a vasfüggönyt. Egy magyar géniusz, aki olyan tehetséggel rendelkezett, mint kevesek – idézte meg a 2011-ben elhunyt építész alakját a kiállítás megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a történelem során építészek százezrei dolgoztak már, de egy Makovecz-épületet bárki rögtön megismer.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Simon László, az MNM főigazgatója Makovecz Imrére emlékezve azt mondta: „büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk élt, és ismerhettük”. Szigorúsága mögött csillogó, mosolygó szemek és nagy nyitottság jellemezte – szólt az építészről. A Makovecz Imre munkásságát megidéző anyagnak köszönhetően most remélhetőleg sokan fedezik fel maguknak a mester életművét – jegyezte meg.

Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, hogy 2015-ben döntöttek az építész szerteágazó életművének feldolgozásáról, digitalizálásáról. Ennek a programnak az eredményei tették lehetővé a most megnyílt kiállítást is, amely nem csupán Makovecz Imre legjelentősebb épületeit mutatja be fotókon, hanem azokhoz szorosan kapcsolódó idézeteket is társít – fűzte hozzá.

Forrás: MTI