Az Andy Vajna nevével fémjelzett filmreform csak részben ment végbe, a filmek gyártása terén megtörtént, a forgalmazás terén azonban nem – mondta Kálomista Gábor, aki a Civil Akadémia szeptember 22-ei vendége volt. Szerinte ezt mutatja az is, hogy egy ilyen nagyszabású magyar film, mint az ELKXRTUK esetében is küzdeniük kell, hogy a mozikba kerülhessen – utalt arra, hogy a fővárosi fenntartású Budapest Film mozijaiban alig hajlandó játszani a filmet. „Lehet nemzeti filmgyártásunk, de az nem lehet sikeres nemzeti filmforgalmazás nélkül” – fogalmazott a producer.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az esten elhangzott, hogy az ELKXRTUK egy 15 évvel ezelőtt megtörtént eseménysorozatot mesél el, ami nincs kibeszélve. Az ötletet egy fiatal író Bendi Balázs hozta, és két fiatal szemszögén keresztül követi az eseményeket. Hogy objektív szemmel legyen elmondva a történet egy spanyol operatőrt, illetve egy angol rendezőt kértek fel a legyártására, és ugyanazokkal a technikai eszközökkel készült, mint a legutóbbi James Bond film.

„Alapos nyomozással kezdődött a munka, és kínosan ügyeltünk arra, hogy amely állítások elhangzanak benne, azokat meg tudjuk védeni”

– mondta Kálomista, hozzátéve: ez a film nem diktál, nem akarja szájba rágni, hogy mit gondoljunk a világról, hanem történetet mesél.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Kálomista beszélt arról is, hogy hihetetlen támadás ért mindenkit, aki részt vett a filmben, ami jól mutatja, hogy a kultúra terén nem volt rendszerváltás. Szerinte pont azok kiáltanak a jelenlegi rendszerre diktatúrát, akik annyira félnek egy filmtől, hogy diktatórikus módszereket alkalmazva minden követ megmozgatnak, hogy ellehetetlenítsék a bemutatását, illetve a közbeszédet is ellene hangolják. Szóba került továbbá az is, amikor Gyurcsány Ferenc azzal fenyegetőzött, hogy földönfutóvá teszi a kulturális élet konzervatív oldalának tagjait, ami Kálomista szerint egészen döbbenetes, de – mint mondta – nem szabad félni, ki kell állnunk egymás mellett.