Az ElkXrtuk című film „tartalmát” a legtöbben feltehetően ismerik, így Kálomista Gábor inkább a film előzményeiről, illetve utólétéről mesélt a szerda esti találkozón. Az őszödi beszédet középpontjába állító filmnek már a szereplőválogatásánál is előfordultak „érdekességek”. Mint a producer mesélte, volt egy szfe-s hallgató, akit tanárai/évfolyamtársai „árulónak” bélyegeztek, mert el mert menni a válogatóra. De volt olyan elismert színész is, akit színházának vezetői hoztak emiatt kellemetlen helyzetbe.

Hihetetlen az is, amin Gubás Gabinak át kellett mennie, amikor véletlenül találkozott az általa alakított Dobrev Klárával a reptéren

– idézte fel Kálomista Gábor.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ahogyan a főváros a film forgatásánál is igyekezett az alkotóknak keresztbe tenni, megtették ezt a forgalmazásnál is. Ugyanis Karácsony Gergelyék tulajdonában van – még – a Budapest Film, amelynek 6 mozija van, több tucat teremmel. „Először csak egy teremben, kora délután akarták játszani a filmet, innen indultak a tárgyalások” – meséli Kálomista. De ennél még durvább volt a révfülöpi mozi vezetőségének reakciója, akik azt mondták: „tartalmi okok miatt” nem tűzik műsorra a filmet.

Fotó: Megafilm

Brüsszelben is bemutatták az ElkXrtukat, ott pedig a mozi adott ki a nyilatkozatot, hogy elhatárolódik a filmtől, tették ezt annak ellenére, hogy nem is látták a filmet. A demokrácia nevében. Ennek ellenére a bemutató sikeres volt, mondja Kálomista Gábor. A film alkotóit egyébként még a magyarországi bemutató előtt többen perrel fenyegették meg, azonban érdekes módon mindezidáig egy feljelentés sem érkezett…

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Sok mindenről szó esett még, de talán az egyik legfontosabb mondat a következő volt:

A film célja, hogy vitatkozzanak rajta.

A film alkotóinak, Kálomista Gáboréknak sok minden más mellett ezt is biztosan sikerült elérniük, ahogyan azt is, hogy a 15 évvel ezelőtti szép lassan burokba zárt „őszödi beszéd” újra közbeszéd tárgya legyen.