A Szeszgyár és az Orczy út között húzódó utca a kezdetektől fogva Visi Imre nevét viseli. A közterületet XX. század elején alakították ki, az Orczy úti sarkán állott egykoron a Nagyvilág kávéház. A 6. szám alatt működik a Polgárok Háza, amely kulturális, oktatási és közösségi programok helyszíne. A harmincas években épült ház a mai alakját Makovecz Imre tanítványainak tervei nyomán nyerte el.

Visi Imre, az utca névadója

A Nagyatádon született Visi Imre Pestre járt egyetemre, jogi és bölcseleti szakra. Politikai pályára lépését megelőzően napilapokban – Reform, Pesti Napló, Hon, Nemzet – írt politikai, társadalmi, irodalmi és művészeti cikkeket. 1881-ben részt vett a magyarországi hírlapírók nyugdíjintézetének megalapításában. „Az intézet érdemeit azzal ismerte el, hogy kora halála alkalmával alapszabályaiban, emlékezetét megörökítette és özvegyének és árváinak évjáradékot állapított meg” – áll a Pallas Nagylexikonban.  

Visi Imrét 1887-ben országgyűlési képviselővé választják Józsefvárosban. A korabeli Pesti Hírlap azt írta: a Kaas Ivor és Ugron Gábor ellen kiálló Visi Imre a választáson hatalmas többséget kapott. Mellette szavazott többek között Jókai Mór és Gyulai Pál is. Amikor az elnök kihirdette, hogy a Visi Imre nyert, a szimpatizánsai zeneszóval a lakása elé mentek a Kálvin térre.

„Visi a második emeleti erkélyen megjelenvén, meghatva köszönte meg a nagyszerű eredményt”

– olvashatták a polgárok a Pesti Hírlap hasábjain.

Elnöke volt a józsefvárosi I. számú iskolaszéknek és számos kerületi jótékony egyletnek, valamint a Józsefvárosi kör választmányi tagja is volt. Felesége Gábor Irma, a Nemzeti Színház művésznője két leánnyal ajándékozta meg. Visi Imre hosszas betegséget követően 1889-ben, mindössze 36 évesen hunyt el. Síremléke Fiumei úti Nemzeti Sírkertben áll.

Sorozatunkban eddig a Márkus Emília utcáról, valamint az Asztalos Sándor utcáról írtunk.