A XVIII. század közepén, amikor Pest külvárosaként a terület kezdett beépülni, a mai Rökk Szilárd utca mellett húzódott a Rákos-árok. Esőzéskor gyakran kiöntött, ezért a közterületet – amely akkoriban egy egységet alkotott a mai Somogyi Béla utcával, tehát a mai Blaha Lujza tér és Krúdy Gyula utca között húzódott – a kialakulásakor Sár utcának, azaz a korabeli németesítő törekvéseknek megfelelően Koth Gasse-nak nevezték el.

Az 1800-as évek első felében a Salétrom utca magasságnál állatkórház működött, ezért a mai Krúdy utcáig tartó szakaszt Tierarzt Gasse-nak, magyarul Baromorvos utcának nevezték el. A Sár és a Baromorvos utca a század közepén Bodzafa néven válik ismertté. Az utcában (a mai Rökk Szilárd utca 13. szám alatt) béreltek épületet az 1880-ban felállított II. szülészeti és nőgyógyászati tanszéknek, amelynek vezetésével Tauffer Vilmost, a modern nőgyógyászat és szülészet megalapítóját bízták meg.

„A báró Simonyi Ernő féle egyemeletes, hétablakos lakóházból, ill. lovardából alakították ki a II. Szülészeti Kórodát, amelynek két szülőszobája volt 3-3 ággyal, 20 gyermekágyas és 17 nőgyógyászati beteg elhelyezésére nyílott lehetőség . Az oktatás céljára szolgáló előadótermet a lóistállóból és a hozzá tartozó nyeregkamrából építették” – írták 1985-ben az Orvosi Hetilapban.

A Bodzafa utcát 1889-től az egy évvel korábban elhunyt Rökk Szilárd ügyvédről nevezték el, aki tetemes vagyonát jótékonysági célra hagyta végrendeletében. 1961-ben átkeresztelték Somogyi Béla utcára, a Népszava felelős szerkesztője után, 1991-től pedig a Gutenberg és Krúdy Gyula utca közötti szakasz visszakapja a Rökk Szilárd nevet. Az utcát 2019-ben újították fel.

Rökk Szilárd, a nagylelkű adakozó

Az 1799-ben született Rökk Szilárd már kisgyermek korában is takarékos volt, és ez a tulajdonsága egész életében megmaradt, egyedüli passziója az utazás volt. 1820-ban ügyvéd lett, és irodát nyitott Pesten a Kerepesi (a mai Rákóczi) úton.

Élénk közéleti-politikai érdeklődése révén rendszeresen látogatta a fővárosi bizottsági üléseket, választmányi tagja volt többek között a pesti nemzeti zenedének és a pesti magyar kereskedelmi banknak, több megye választotta őt táblabírájának.

„Ott volt a városházán, a választásokon (mint elnök vezetve számos választást a mindig izgalmas Józsefvárosban), az egyletek és intézetek vezetésénél” – írta róla a Vasárnapi Újság 1888-ban. Jogi tanácsadója volt több előkelő családnak: a Beniczkyeknek, a Majthényiaknak, a Szeleszkyeknek.

Az 1888-ban bekövetkezett halála után – utóda nem lévén – teljes vagyonát, mintegy 750.000 forintot jótékony célokra és hazafias célú alapítványoknak ajánlotta fel. Végrendeletében adakozott többek között a szegény-gyermekkert egyesületnek, a bölcsőde egyesületnek, a joghallgatóknak, a Rókus-kórházból kikerült lábadozó betegeknek, a tanítók országos árvaházának, segítette a csángók betelepítésének ügyét, támogatta a magyar írókat.

„Rökk Szilárdot nagy részvéttel és dísszel helyezték örök nyugalomra Budapest főváros hatósága pedig dísz-sírhelyet jelölt ki Arany János sírja mellett a Kerepesi úti temetőben (ma Fiumei úti sírkert)” – búcsúztatta a Vasárnapi Újság korabeli száma a jóságos emberbarátot és derék polgárt. Emlékére alapították a Rökk Szilárd jutalom elnevezésű díjat, amelyet a századfordulón képzőművészeknek ítélt oda az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat.

Sorozatunkban eddig a Márkus Emília utcáról, az Asztalos Sándor utcáról, a Visi Imre utcáról , a Diószegi Sámuel utcáról, az Apáthy István utcáról, valamint a Dugonics utcáról írtunk már.

Forrás: Orvosi Hetilap-, Vasárnapi Újság-, Magyar Nemzet/Arcanum Digitális Tudománytár, Hungaricana