Józsefvárosi utcák névadói: Márkus Emília, a Nemzeti Színház dívája

Szerkesztő | 2020. 03. 04. – 12:57

Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést, mikor egy ismerősnek tűnő utcába botlunk. Sorozatunkban elsőként kerületünk egyik legkisebb utcájának, a Márkus Emília utcának nézünk utána: ki is volt ő, és miért viseli nevét vajon ez a kis utca a Blaha Lujza tér és Stáhly utca között?

© Fotó
Hírnyolc

Ennek az utcának az egyik oldalát a Rókus kórház a másikat a Corvin áruház határolja. A kezdetben Kis-kórház utcaként megjelölt közterületet 1874-ben Flór Ferenc orvosról nevezték el, aki a Rókus kórház és Pest város főorvosa volt. Az utcát 1936-ban átnevezték: innentől Rákosi Jenő újságíró nevét viselte. A revizionista Rákosi Jenő neve „nemkívánatos” lett a köztereken, így a II. világháborút követően újabb átnevezésen esett át az utca. 1951-ben Márkus Emília színésznőről nevezték el, aki két évvel korábban hunyt el.

© Fotó
Hírnyolc

Márkus Emília 65 évig játszott a közeli – az Astoriánál, majd a Blaha Lujza téren álló – Nemzeti Színház színpadán, ahová 17 évesen, a Színművészeti Akadémia utolsó éveseként került. Még ebben az évben eljátszhatta Júlia szerepét, Shakespeare Rómeó és Júliájában.

© Fotó
Fortepan

A színésznő sikert sikerre halmozott. Hosszan sorolhatók az emlékezetes női főszerepei: Desdemona, Mária Terézia, Ophelia, köztük olyanok is, amelyek játékának köszönhetően lettek nemzeti színházi sikerek. Márkus Emília a filmvásznon is kipróbálta magát. Ő játszotta Salome-t az első magyar némafilmben 1901-ben. A Nemzeti Színház örökös és tiszteletbeli tagjává választott Márkus Emília 1932-ben ment nyugdíjba, ám 1942-ig még többször színpadra állt a Nemzetiben.

© Fotó
Hírnyolc

A síremléke a Fiumei úti nemzeti sírkertben áll. Tóth Julianna bronz mellszobra Márkus Emíliát ábrázolja a színpadi függöny előtt. 

Szöveg: Bányai Rudolf

Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc, Fortepan/Berecz

Rovat