A 40. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus mintegy 6000 pályaművét küldte el, amelyek közül a fődíjasok mellett további 14 kategóriában osztottak ki elismeréseket.

Fotó: Móricz-Sabján Simon: Második élet / 40. Magyar Sajtófotó

„Az első kiállítást 1982-ben rendezték meg, azóta hatalmas technikai, jogi változások zajlottak az életünkben, a fotográfiában is” – emelte ki Virágos Gábor a megnyitón. A Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta: a fotósok feladata elérhető közelségbe hozni a megélt valóságot. Hasonló a feladata a múzeumoknak is: mindezt a nagyközönség elé tárni.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mint a főigazgató-helyettes kiemelte: legnagyobb fotógyűjteménnyel a Nemzeti Múzeum rendelkezik, és hamarosan bemutatják azokat az André Kertész fotókat is, amelyek a közelmúltban kerültek az intézmény gyűjteményébe.

Nem mindig hálás a fotóriporteri munka, míg régebben sokkal több idő állt a fotósok rendelkezésére, ma már szinte percekkel később akár publikálják is a fényképeket

– ezt már Bánkúti András jelentette ki. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke azért hozzátette: vannak kivételek, egyes – a kiállításon is megtekinthető – sorozatok elkészítése több hetet, hónapot is igénybe vettek.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A díjazottak

Többek közt hírek, mindennapi élet, emberábrázolás, művészet, sport, természet és tudomány, társadalomábrázolás kategóriában lehetett nevezni, a díjazott alkotások a Nemzeti Múzeum belső udvarán tekinthetők meg május 29-ig. A díjazottak teljes névsora és a fotók itt tekinthetők meg.

Fotó: Bődey János: Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra / 40. Magyar Sajtófotó

Józsefváros több helyen is

Több, Józsefvárosban készült fotóra is bukkantunk a kiállításon. A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában első helyezett Lex Mihály lett, aki a Corvin negyed, illetve a sétány kiépítése előtti régi romos, komfort nélküli házsorok életét örökítette meg.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Dicséretben részesült Márkos Tamás Budapest, District 8 című sorozata. Ö 2017 óta jár Erdélyből Józsefvárosba, „hétköznapi arcokat, embereket, élethelyzeteket fényképezni. Kisebbségi helyzetből csodálkozik rá arra az etnikai, társadalmi sokféleségnek, amely a budapesti kerület jellemzője”.

Fotó: Márkos Tamás / 40. Magyar Sajtófotó

Elismerés a Hírnyolc munkatársának

A legjobb képhasználatért járó Molnár István-díjat – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout elismerést – Heltai Ákos tipográfus vehette át, aki a Hírnyolc nyomtatott változatának elkészítésében is rendre részt vesz. Gratulálunk!