Felavatták gróf Benyovszky Móric portrészobrát 2021. december 17-én Józsefvárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Benyovszky utca találkozásánál. A Benyovszky Emlékév záró eseményeként, az emlékév szervező bizottságának, a Benyovszky Társaságnak kezdeményezésére a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával felállított mű nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is az első köztéri szobor sokoldalú és sok nemzethez kötődő magyar történelmi alakról, akinek az idei év a születésének 280., halálának pedig 235. évfordulója.

Ha Benyovszky Móric grófra gondolunk, akkor egy olyan magyar hazafira emlékezünk, akit magukénak vallanak a magyarok, a lengyelek és a szlovákok

– mondta ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, aki a Benyovszky Emlékév fővédnöke is. Szerinte Benyovszkyval mi magyarok is képviseltettük magunkat a kalandorok évszázadában, méghozzá egy nem mindennapi magyar hajóssal, katonával és földrajzi leíróval.

Fotó: Hírnyolc

Mi, közép-európai népek büszkék lehetünk Benyovszky Móric alakjára, büszkék lehetünk az emlékezetére, hiszen az ő példaképe és személyisége, főleg a XIX. századi magyar és lengyel szabadságharcosoknak volt a jelképe, ezáltal is összekötötte a közép-európai népeket. Minden olyan népet, aki a szabadságot értékelte, akár az élete árán is

– méltatta Benyovszky grófot az államtitkár. Életútjáról pedig a következőket mondta:

Ő nem csak egy legendás kalandor volt, aki négy világrészt érintett az utazásai alatt. Hanem egy olyan katona, aki a szabadságért akár az életét is áldozta volna. Egy diplomata, aki a működésében és az utazásaival népeket kötött össze. És egy földrajzi író. akinek köszönhetően a XVIII. század végi Európát, Afrikát, Ázsiát és Amerikát megismerhettük.

A katonai tiszteletadással egybekötött szoboravatáson jelen volt a Lengyel Köztársaság nagykövete, Jerzy Snopek nevében Tomasz Trzciński ezredes, G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke, dr. Csáky Imre honvéd alezredes, címertörténész, a Józsefvárosi Önkormányzatot pedig dr. Erőss Gábor alpolgármester képviselte.

A támogatásokból és polgári adakozásból készült szobor Kocsis András Sándor szobrász, annak gránit talapzata pedig Holczer Antal műköves mester munkája.