Hogy pontosan mikor és ki állíttatta fel a Koszorú utcai pléhkrisztust, arra nem találtunk egyértelmű utalást. A legtöbb forrás szerint már a XVIII. században találkozhattak vele a járókelők a Tavaszmező utca (akkor Frühlings Gasse) sarkánál.

A pléhkrisztus Ludmann Mihály művészettörténész szerint eredetileg akár birtokhatár jelzésére is szolgálhatott, ugyanis a török hódoltság utáni időszakban bevett szokás volt, hogy kereszttel jelöltek határvonalakat. Annyi bizonyos, hogy 1718-ban itt állt egy Lenner János nevű birtokos majorsága, amelyet 1730-ban felosztottak és húsz kis családi házat építettek a helyére.

A XIX. század első felében született térképeket böngészve látható, hogy a Koszorú utcát a Kreutz Gasse, azaz Kereszt utca néven találjuk meg. Ez is arra utal, hogy a pléhkereszt előbb állt itt, mintsem az utca elnevezést kapott volna. A Kereszt utca az XIX. század közepén vált Koszorú utcává, amely a pléhkereszt mellett, arról lett nevezetes, hogy ide költözött Jókai Mór feleségével, Laborfalvi Rózával.

Fotó: Homoródy Károly / Fortepan

A pléhkereszt a környék ikonikus jelképe lett. Írókat, művészeket ihletett meg. A P. Mobil zenekar Pléhkrisztus című dalának létrejöttében nagy szerepet játszott, hogy a banda alapítója, Schuszter Lóránt is egy ideig a Koszorú utcában lakott.

A környéken élt Mándy Iván író, aki a pléhkrisztus után elnevezett kocsma gyakori vendége volt, valamint Fejes Endre, akinek novelláiban köszön vissza a pléh Krisztus.

A Koszorú utcai pléhkrisztust mindenesetre nagy tisztelet övezi a környékbeli hívek körében, amit az is bizonyít, hogy rendszeresen friss virágot, mécseseket helyeznek el a lábánál.

A Koszorú utca és környéke a filmvásznon

A Koszorú utcai pléhkrisztus a mozivászonról is visszaköszön: Az ötödik pecsét című film emlékezetes jelenetében a börtönből kiszabadult Gyuricza (Őze Áron) hazafelé fut, majd megkapaszkodik a sarkon álló Krisztus-feszületben.

Fotó: Youtube/Ötödik pecsét

A környéken számos más alkotás is forgott: a Mátyás térnél a Liza, a rókatündér, a Tavaszmező utcában pedig a Pál utcai fiúk.