Józsefváros az előző önkormányzati ciklusban Idősbarát önkormányzathoz méltón ingyenes színházlátogatást biztosított a kerületi szépkorúaknak. Ennek értelmében a kerületi 65 év felettiek díjmentesen látogathattak a Turay Ida Színházba, a jegyárat az önkormányzat fizette. A színházzal kötött együttműködést Pikó Andrásék nem újították meg, így ez a lehetőség már nem él.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az idősek napjához kapcsolódóan azonban idén újra díjmentesen látogathatott el mintegy 200 nyugdíjas a Turayba, a színháznak és a korábbi városvezetésnek köszönhetően. A szépkorúak ezúttal A nemzet csalogánya című darabot tekinthették meg.

„Látva, hogy mennyire jól érezték magukat, még szomorúbb, hogy a jelenlegi baloldali városvezetés elvette az ingyenes színházlátogatási lehetőséget a kerületi idősektől” – írta bejegyzésében Sára Botond, hozzátéve: nem lenne egy nagy összeg, ha csak egy kicsivel kevesebbet költenének saját politikai költségeik finanszírozására, ez is beleférne.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A nemzet csalogánya című darabot a Kossuth-díjas Hűvösvölgyi Ildikó, Blaha Lujza naplója alapján írta és rendezte. A címszerepet is eljátszó Hűvösvölgyi Ildikó partnere Nyírő Bea volt, aki Mari, a házvezetőnő szerepébe bújt. A történet Móricz Zsigmond első színpadi műve, a Sári bíró bemutatója előtti és utáni órákban játszódik, 1909 decemberében amikor férje elvesztését követően először állt színpadra.