Az államalapítás ünnepén és I. Szent István napján ingyen látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum valamennyi kiállítása, köztük a koronázási palást is vasárnap 10 és 18 óra között. Délután történelmi és gasztronómiai tárlatvezetéshez és sör- és pezsgőkóstolóhoz lehet többek közt csatlakozni, de egy különleges, játékos kutatófüzettel a családok, a gyermekek is izgalmas felfedezéseket tehetnek a múzeumban.

Augusztus 20-án ingyenesen látogatható a Természettudományi Múzeum is, ahol jelenleg számtalan kiállítás (többek közt trópusi lepkeház, Dél-Amerika csodái, Brazília művészi szemmel, 220 éves a Magyar Természettudományi Múzeum, Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon, Titkok a föld alatt – Ásványok, kőzetek, drágakövek, A korallzátonyok csodálatos élővilága) tekinthető meg.

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

A józsefvárosi polgári oldal vasárnap 10.30-tól a Golgota térre várja az ünnepelni vágyókat, a Józsefvárosi Önkormányzat az államalapítás és Szent István ünnepe alkalmából péntek délutánig ugyanakkor nem hirdetett nyilvános programot. Sokféle programajánló található a jozsefvaros.hu oldalon, de augusztus 20-ra utaló meghívást nem találtunk.