Így búcsúzik a Pikó András által bezáratott Józsefvárosi Galéria csapata

Nedbál Miklós | 2021. 01. 22. – 12:34

Ma van a magyar kultúra napja. Ünnep, idén mégis szomorú órák ezek nekünk. Pikó András polgármester úr döntése értelmében, költségvetési megszorításokra hivatkozva, a VIII. kerületi önkormányzat bezárja a Józsefvárosi Galériát. Nem leszünk többé – így kezdik búcsújukat a Pikó András által bezáratott Józsefvárosi Galéria dolgozói.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

"Az okok érthetetlenek, hiszen a kerület költségvetésének fél százalékát sem teszik ki a mi kiadásaink, cserébe értéket teremtettünk, tehetséges művészeknek megjelenést biztosítottunk és nagyszerű közösséget hoztunk létre. Évekkel ezelőtt szinte a nulláról építettük újjá a galériát, az akkori vezetés minden támogatást megadott ehhez. Most vége. Bármi nemű előzetes egyeztetés nélkül kerülünk utcára, ám nem magunkért aggódunk, hanem azokért, akik szerették a galériát, akiknek fontos a kultúra, akik velünk együtt hisznek abban, amit csináltunk. Az időzítést szimbolikus és bántó.

Bármelyik politikai kurzus vonja meg a támogatást a kultúrától, azt rossz szemmel nézzük, mert abban hiszünk, hogy a kultúra értéket, közösséget, erőt hoz létre, gyökeret és jövőt is ad mindenki számára. Most a baloldali kurzus vonta meg, rossz szemmel nézzük. Mást ígértek.

Nem kívánunk a politikai csatározásokban részt venni, nem kívánunk senkit minősíteni még mély fájdalmunkban sem, de az elkövetőknek tudniuk kell: a gondolatainkat, a művészetek iránti elkötelezettségünket nem tudják bezárni.

Ezentúl nem lesz Józsefvárosnak kulturális intézménye, a hosszú évek alatt létrejött közösség szétszéled, a művészek ide már nem jöhetnek izgalommal, mosollyal, reményekkel.

Most, a végén, ismét köszönetet mondunk segítőinknek, jó hírünk vivőinek, barátainknak, azoknak akik számtalan felejthetetlen pillanattal, páratlan alkotásokkal gazdagították itt a kultúrát. Köszönjük az élményeket, a barátságot, a sok szeretetet.

Búcsúzunk. A magyar kultúra napján. Hiányozni fogtok.

Szeretettel és hálával gondol barátaira, látogatóira

a Józsefvárosi Galéria csapata"

Ez áll a Józsefvárosi Galéria csapatának búcsúlevelében, amely az intézmény Facebook oldalán volt olvasható. Pikó András éppen egy héttel ezelőtt, pénteken kora este közölte a hírt a közösségi oldalán, miszerint felkérte az önkormányzat intézményeit összefogó cég vezetését, tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket. Teljes cikkünket itt olvashatják.

Rovat