Balogh László 1983-ban kezdte el gyűjteni a világ országainak, közigazgatási egységeinek zászlóit és címereit. Elsőként 10 afrikai állam vezetőivel vette fel a kapcsolatot, hogy a legautentikusabb forrásból jusson hozzá a zászlókhoz, címerekhez. Nem csupán államok jelképeit gyűjti, hanem levelezésben van például több perui megyével vagy a német tartományokkal is.    

A világ első, és azóta is egyetlen zászlómúzeuma a Szigony utcában, egy nem használt nyugdíjas klubban nyílt meg 1995. október 20-án, a józsefvárosi önkormányzat és a művelődési központ támogatásával. Pár évvel később a múzeum átköltözhetett a jelenlegi helyére, a József körút és a Nap utca sarkára.    

A múzeum nagytermében 200 ország és közigazgatási egység zászlója és címere látható, míg a kisteremben minden évben 4 ország mutatkozik be. Jelenleg Panama a vendég, utána Ausztria és Namíbia és Uruguay következik – mondta el Balogh László.    

A múzeum anyagának része még a magyarországi települések jelképeinek gyűjteménye, amit 1997-ben kezdett el összeállítani Balogh László. Ebben a gyűjteményben a nagyjából 3200 magyarországi településből mintegy 2500 város és község jelképei már megtalálhatóak.

Forrás: MTI