Fókuszban a történelem a Polgárok Háza októberi programkínálatában

Bányai Rudolf | 2020. 10. 02. – 13:44

Októberben emlékezünk az ’56-os forradalomra, a 13 aradi vértanúra, emellett idén van a trianoni békediktátum 100. évfordulója is, amely események kapcsán történelmi esteket, könyvbemutatókat szerveznek ebben a hónapban a Visi Imre utcai Polgárok Házában.

© Fotó
polgarokhaza.hu

A „Nemzetünket szolgálták” című könyv bemutatójára október 6-án kerül sor. A kötet az I. és II. bécsi döntés nyomán visszacsatolt területek felsőházi és képviselőházi tagjairól szól. Az esten Botlik József történésszel, a kötet szerzőjével és Nyári Gáborral, a RETÖRKI főigazgatójával Kollega Tarsoly István történész beszélget.

Október 15-én Kádár Lajos tollából A doni halálbánya című I. világháborús naplót ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvet Medvigy Endre szerkesztő mutatja be, Szabó András előadóművész idézeteket olvas fel.

A Civil Akadémia október 21-ére tervezett rendezvényén az 1956-os forradalom kerül középpontba.  A Mennyit ér egy forradalmár élete? című est vendége Wittner Mária szabadságharcos és Bank Barbara történész.

Október 27-én Erdély kerül a középpontba. Domonkos László: Az álmok továbbra sem hazudnak című programon az elmúlt három évtized erdélyi valóságának tapasztalatairól lesz szó Kondor Katalin és Szersén Gyula színművész közreműködésével.

Varga Csaba animációs filmrendező, producer, írástörténet- és a magyar nyelv kutatója idén október 28-án, - az Animáció világnapján - lenne 75 éves. Az esten felesége, Baranyi Krisztina emlékezik meg róla, valamint levetítésre kerül Varga Csabáról, a 70. születésnapjára készült „Időben elmosódva” című, 52 perces portréfilm, melyben alkotótársak és barátok szólalnak meg a művészről.

Folytatódnak az állandó programok is. Minden hónap második és negyedik hétfőjén tánckurzust tartanak, szerdánként jóga és természetgyógyász tanácsadás lesz, minden hónap második és negyedik csütörtökén pedig a Lornyon és sétapáca elnevezésű nyugdíjas klub látogatható. A jogsegélyszolgálat előzetes időpontegyeztetés alapján történik.

A programokkal kapcsolatos részletekről, regisztrációról a https://polgarokhaza.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

Rovat