2013-ban a fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat közösen döntött arról, hogy a cigány származású muzsikusok emlékének megőrzéséért közterületet nevez el és emlékhelyet állít. Azóta az itt található domborművek száma folyamatosan növekedett. Horváth Zsuzsa cigányprímás (és Ökrös Oszkár cimbalomművész) domborművét 2019. október 11-én adták át a Muzsikus Cigányok Emlékhelyén.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A hétfői megemlékezésen Horváth Zsuzsa fia, Tolnai András ünnepi műsorral emlékezett meg édesanyjáról, amelyen részt vett Pomáz (ott született Horváth Zsuzsa) polgármestere, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere és Török-Szabó Erzsébet, a Sors-Társak Együtt Egyesület elnöke is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Józsefvárosi Önkormányzat tudomásunk szerint nem képviseltette magát a rendezvényen.

A cigányprímásnő életútja
Horváth Zsuzsanna (1943-2015) prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt, aki a kezdetekben már játszott a Rajkó Zenekarban is. Több mint 50 évet töltött színpadon: fellépett a legelőkelőbb budapesti szállodákban, Helsinkiben és Varsóban VIT-díjat kapott, játszott a Buckingham-palotában és a svéd királyi családnak is hegedült.

Fotó: Hírnyolc

Fellépett többek közt Jakartában és Szingapúrban is, filmvásznon is láthattuk a Csodacsatár és a Gül baba című filmekben, de egy színpadon szerepelt Latabár Kálmánnal, Jávor Pállal. Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült, ahol fiát, Tolnai András nótaénekest is kísérte. Tanítványa volt többek közt Mága Zoltán hegedűművész és Roby Lakatos is.