„A kialakult költségvetési helyzetben a héten arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket. Amint a szükséges források újra rendelkezésre állnak, elkötelezettek vagyunk az intézmények működésének helyreállítása mellett” – írta Pikó András januárban a közösségi oldalán.

Négy milliárddal több pénzből gazdálkodnak, de pénzhiányra hivatkoztak

A polgármester a döntést akkor pénzhiánnyal magyarázta, amely érvelés néhány héttel később megdőlt, ugyanis mint kiderült: a kerület – a kormányzati támogatásoknak is köszönhetően – minden eddiginél magasabb, 28 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat. Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria utolsó szakmai igazgatója szerint egyértelműen politikai döntés áll az intézmény bezáratása mögött

Az önkormányzat a napokban előállt egy új vízióval, amely szerint a Józsefvárosi Galéria már nem nyitna újra, hanem a helyére egy Józsefvárosi Múzeumot képzeltek el. Az új intézmény működéséről a koncepciót Erőss Gábor alpolgármester készítette.

Fizetős programokból tenne bevételre szert a múzeum

Ebben szerepel, hogy az új múzeumra azért is lenne szükség, mert a Józsefvárosi Galériával ellentétben – melynek célközönsége Erőss Gábor szerint elsősorban az idősebb generáció volt –ez minden józsefvárosit megszólítana.

Sántha Péterné korábbi kultúráért felelős alpolgármester lapunknak elmondta: a Józsefvárosi Galéria programkínálata minden korosztályt megcélzott: a kerekítő foglalkozások a legapróbbaknak, kézművesprogramok, előadások az óvodásoknak-iskolásoknak, a koncertek a fiataloknak, a kiállítások, előadások az idősebb generációnak szóltak.

A múzeum melletti érvként hozza fel Erőss Gábor, hogy a működéshez külső forrásokat is igénybe vennének, valamint a múzeumpedagógiára, mint kiszámítható bevételi forrásra tekint. Azaz a jelek szerint ezek a programok fizetősek lennének – hívta fel a figyelmet Sántha Péterné, aki szerint az is furcsa, hogy az önkormányzat nonprofit cégének égisze alatt egy profitorientált intézmény működne.

A múzeum a „nyócker-identitást” is ápolná

A július 22-ei képviselő-testületre beterjesztett koncepció szerint a múzeumnak szerepet kell vállalni ennek a sokszínű patinás és újonnan kanonizált Józsefváros-identitásnak, illetve a vagány, laza nyócker-identitásnak az ápolásában. „Az elmúlt években éppen az utóbbit próbáltuk levetkőzni, ám úgy tűnik, az új városvezetés erre értékként tekint” – hangsúlyozta a jelenleg is képviselő Sántha Péterné.

Munkásmozgalom és Népszava – Feldolgozandó témák a pártatlan múzeumban

A képviselő úgy véli: a művészetnek pártatlannak kell lennie, ahogyan az a Galéria esetében is volt, illetve a múzeumi koncepcióban is ez szerepel. Kérdés, hogy a különböző helyi vonatkozású témák feldolgozása kapcsán akkor Erőss Gábor miért a munkásmozgalmat, illetve a Népszava történetét emelte ki példaként a kerületi újságnak adott interjújában?