A megemlékező ünnepség Mihály Gábor szobrászművész műtermében indult, aki hosszú évekig Ungvári Lajos szomszédja volt és a mai napig is őrzi hagyatékát. Mihály Gábor felidézte: a kárpátaljai Perecsenyből indult Ungvári feleségével, Freidl Mária iparművésszel 1945-ben költözött a Százados úti Művésztelepre, miután bombatalálat érte a házukat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Kubicska vezetéknevet idővel Ungvárira változtatta, afféle művésznévként, azzal is kifejezve hovatartozását, hogy annak a kárpátaljai nagyvárosnak a nevét vette fel, ahonnan származott.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Sára Botond a helyszínen kiemelte: Kárpátalja szellemisége és kultúrája is megjelent Ungvári minden egyes művében, azt is képviselte, és ezért is kapott megérdemelten számos elismerést. „Életútja sok fiatal művésznek lehet példaértékű” – tette hozzá.

Összefogás a bajban

Sára Botond szólt az ukrajnai háborúról is, amellyel kapcsolatban két fontos dolgot hangsúlyozott: Magyarországnak semmi esetre sem szabad belesodródnia a konfliktusba, és el kell kerülni azt is, hogy a magyarok szenvedjék meg ennek a háborúnak a hátrányait.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A kormánypárti képviselőjelölt szerint most az a legfontosabb, hogy segítsünk a háború elől menekülőknek, amivel kapcsolatosan elmondta: a magyarok összefogásának köszönhetően már több mint 600 millió forint értékű adomány gyűlt össze a menekültek és Kárpátalja megsegítéséért. Végezetül a Jóisten segítéségt kérte, hogy mielőbb véget érjen a háború.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Isten, haza, család

Az eseményen részt vett Grezsa István miniszteri biztos, aki szintén a háborúval összefüggésben beszélt a művészről és munkásságáról. „A művészet és a kultúra sokkal több mint a háború, hiszen az egyik a maga káraival elmúlik, a másik meg éltet és a jövőbe mutat” – fogalmazott.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Majd reményét fejezte ki, hogy most, amikor házat és hazát vesztett emberek tömegeivel találkozunk, és abban éljük mindennapjainkat, hogy valahogy enyhítsünk tragédiájukon, akkor mindenképpen felértékelődik az a gondolat, ami Magyarország nemzetpolitikáját mindig is egyben tartotta. Az Isten, a haza és a család hármasa, amely nélkül nincs múlt és jövő sem. Továbbá bizodalmát fejezte ki, hogy „továbbra is ebben a hármasban tudunk gondolkodni és ezt a művészi hagyatékot meg tudjuk mutatni Kárpátaljától kezdve a Kárpát-medencében és akár messzebb is”.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az emléktáblaavatást kezdeményező Kárpátaljai Szövetség elnökségi tagja Kovács Sándor a művész életútját és érdemeit sorolta fel, kiemelve az egyik legnevesebb munkáját, a parlament melletti Kossuth-szobor mellékalakjainak a megmintázását, amiért Ungvári elnyerte a Kossuth-díjat is.

A domborművet – amelyet Sára Botond megkoszorúzott – Mihály Anna szobrászművész készítette.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az eseményen megjelent Szarvas Koppány Bendegúz önkormányzati képviselő is.