Ezen a napon született Molnár Ferenc

Nedbál Miklós | 2021. 01. 12. – 12:40

A Pál utcai fiúk szerzője a kerületben született, és több helyen is lakott Józsefvárosban. A kerületi hangulat több regényében is visszaköszön.

© Fotó
Hírnyolc

„Ebben a házban lakott gyermek és ifjú korában Molnár Ferenc (1878–1952), A Pál utcai fiúk írója, a nagyvárossá serdült Budapest elbeszélője, a magyar vígjáték világhírű mestere” – hirdeti a József körút 83. szám alatti emléktábla. Molnár Ferenc szüleivel 1895-ig a József körút 68-ban lakott, majd egy kicsit odébb költöztek ide, a 83. szám alá, itt 1905-ig élt a család.

© Fotó
Nedbál Miklós/hirnyolc.hu

A közelben található a Pál utca, itt volt egykoron az írót megihlető grund is. A Pál utcai fiúk 1907-ben jelent meg kötetben, előtte 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban volt olvasható. Nemcsak Magyarországon, de világszerte az egyik legnépszerűbb magyar regény a mai napig. Színdarabjai is népszerűek voltak, amelyeket külföldi színpadokon is láthatott a korabeli közönség.  

Molnár Ferenc Józsefvárosban később még másutt is lakott, első felesége Vészi Margit festő-írónővel, a Népszínház utcában.

© Fotó
szinhaz.hu

Szobrok, emlékhelyek a kerületben

Józsefvárosban A Pál utcai fiúk hősei több helyszínen is felbukkannak. Így például a Füvészkertben, ahol Nemecsek bukkan fel a víz alól: Zsigó András műve 2019 augusztusában került ide.

© Fotó
ELTE Füvészkert

A Práter utcában Molnár Ferenc könyve megjelenésének századik évfordulóján avatták fel a bronzból készült ötalalakos szobrot, amely Szanyi Péter alkotása. 

© Fotó
Hírnyolc

Az író nevét egy iskola és egy tér – a Práter utca és a Szigony utca sarkának közelében – is viseli kerületünkben.

=================

Korábbi cikkünk Molnár Ferencről:

Ezen a napon hunyt el A Pál utcai fiúk írója

Rovat