„Huszonegy nemzeti és ötvenöt történelmi emlékhelyünk van. Az általuk alkotott hálózat évről-évre együttműködik abban, hogy a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket, akciókat turisztikai, illetve ifjúságnevelési megközelítéssel megjelenítse” – mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint kifejtette, az emlékhelyek napja arról szól, hogy az említett helyek különleges programokkal jelennek meg, ami országos szinten komoly látogatószámot ér el. Az emlékhelyek napját általában május első szombatján tartják, idén a pandémia miatt lesz később.

Kisvonat, tematikus séták a sírkertben

A központi helyszínen, a Fiumei úti nemzeti sírkertben június 20-án 10-tól 15 óráig óránként kisvonat indul körbe, lesznek tematikus séták, 19 órától pedig színházi előadás: a Kossuth Mauzóleum előtti téren Így szerettek ők címmel Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével.

A Múzeumkert titkai

Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került.  A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók – olvasható az ajánló a múzeum honkapján.

Pedagógusi program

A NÖRI szeretne kiépíteni egy nemzeti emlékezet pedagógusi programot. Ehhez szervesen kapcsolódna a Fiumei úti nemzeti sírkert, ahol 1849-től napjainkig a magyar történelem több ezer ismert személyisége nyugszik; a Salgótarjáni úti zsidó temető, ahová a magyar polgárosodás, a 19. századi gazdasági fellendülés kiemelkedő alakjait temették; valamint a Nemzeti Gyászpark az Új Köztemetőben, amely a második világháború utáni időszak fontos emlékhelye.

Forrás: MTI, Nemzeti Múzeum, Hírnyolc