A XIX. század közepére a mai Csarnoknegyed jóformán teljesen beépült, ekkor még csak egy kis szakasz volt meg a mai Déri Miksa utcából, aminek ráadásul Déry utca volt a neve. Az utcácska névadója pedig Déry Mihály, a Rókus kápolna lelkésze volt, aki az 1838-as nagy pesti árvíz idején számos életet megmentett. Dérynek jutott osztályrészül, hogy az 1849-ben Pesten kivégzett vértanúkat eltemesse. Batthyány Lajos miniszterelnök földi maradványait azonban ő kilopta és a Szent Ferencziek kriptájába vitette át, amely tette miatt később haditörvényszék elé állították.

Fotó: Katholikus_Neplap1867

Budapest egyesítését követően pedig egy nagyobb léptékű városrendezés indult, amelynek egyik legmeghatározóbb eleme a Nagykörút kiépítése volt. A Rákóczi térre vásárcsarnok épült, amely 1897-re lett készen. Ekkor készült el a Déry utca második szakasza is, amely immár a József körútig tartott. A XX. század első felében már a Fecske utcáig elsétálhattunk a Déry utcán, illetve megnyílt a Kender (ma Auróra) és a Nagy Fuvaros közötti szakasz is. Utolsóként pedig az Auróra és Fecske utca közötti részt vehették bortokba a járókelők, amely a többi szakasztól kissé el van tolva.

Az utcát a XX. század közepén átnevezték, ám ezt a lakosok kevésbé érzékeltek, hiszen Déry helyett Déri utca lett a közterületből. Az új névadó Déri Miksa mérnök nevéhez számos találmány fűződik, úgy mint a váltakozó áramú generátor és a transzformátor.

Fotó: wikipedia

A Vásárcsarnok mellett a legismertebb épülete a Szent Kozma Szakrendelő, amelyet 1978-ban építettek. Az egészségügyi intézményt 2015-ben – Kocsis Máté polgármestersége alatt – teljes körűen felújították.

KERETES: Az utca felújítása és ami mögötte van

A Déri Miksa utcára a Csarnok negyed főutcájaként tekintenek az ott élők. A rangjához méltó módon Józsefváros korábbi, polgári vezetése az utca teljes megújítását tűzte ki célul.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ehhez sikeresen pályáztak a Tarlós István főpolgármester idején még működő, ám mára elsorvasztott TÉR_KÖZ elnevezésű kiíráson, amelyen 270 millió forint támogatást nyertek. Az utca felújítása 2019 végére rajtra készen állt, ám az önkormányzati választásokat követően az új városvezetés a kész tervek újragondolása mellett döntött. A beruházás 2022-év elején még nem indult el.