Elhunyt Pálinkás Péter, a Kodály Zoltán férfikar karnagya

Bányai Rudolf | 2020. 11. 19. – 09:18

November 18-án hajnalban elhunyt Pálinkás Péter, a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar karnagya. A Magyar Örökség-díjas férfikar az elmúlt években rendszeresen fellépett Józsefváros hivatalos rendezvényein.  

© Fotó
kodalyzoltanferfikar.hu

Pálinkás Péter 1984-től vezette a Tungsram Kodály Zoltán Férfikart – írta a papageno.hu zenei hírportál. Mint ismertették: életműve elismeréseként 2002-ben elnyerte a „Magyar Kultúra Lovagja” címet, 2009-ben pedig KÓTA-díjban részesült karnagyi munkásságáért. Az általa vezetett Tungsram Kodály Zoltán Férfikar repertoárján több mint 300 énekkari mű szerepel. A barokk szerzőktől a modern komponisták műveiig, a magyar- és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operett-kórusművekig csaknem minden zenei stílus megtalálható koncertjeik sorában.  Az énekkar különös figyelmet fordít a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére – olvasható a papageno.hu oldalon.

A Kodály Zoltán Férfikar így búcsúzott vezetőjétől:

„Sokkal több volt számunkra, mint egy Karnagy, amit mindannyian mi is, a közönségünk, a kórusmozgalom a legmagasabb fokon értékelt! Küldetésünket – zenei nyelven összefogni a Kárpát-medencei Magyarságot – Péter a legnagyobb lelkesedéssel, magyarságtudattal , karizmatikus személyiségével irányította és képviselte. Mindene a zene, a „komponálás”, a Tungsram Kodály Kórus volt. Adózunk zenei nagyságának, kihozta a Kodály kórusból a maximumot, az Ő művészeti vezetésével magasra jutottunk. Átéltük azokat a felemelő pillanatokat, amiért érdemes élni, küzdeni, tenni Hazánkért, magyarságunkért.” – írták a kar tagjai a kodalyzoltanferfikar.hu oldalon.

Forrás: papageno.hu, kodalyzoltanferfikar.hu 

Rovat