Korának egyik legtöbbet foglalkoztatott építészeként középületeket, palotákat, bérházakat és még síremlékeket is tervezett, de dolgozott a Magyar Nemzeti Múzeumon is, ahol díszítőmunkákkal bízta meg Pollack Mihály, a múzeum tervezője. Egyebek mellet a könyvtárterem berendezésének, a díszterem átalakításának, illetve a kerítés egy részének megtervezése is Ybl nevéhez köthető.

Fotó: festeticspalota.hu

A ma még látható munkái közül kiemelkedő történettel rendelkezik a Főherceg Sándor utcai (ma Bródy Sándor utca) ideiglenes képviselőház, ahol 1866-tól üléseztek az Országgyűlés képviselői.

Fotó: MNB

Ennek az épületnek a metszete szerepel a jelenleg is forgalomban lévő 20 ezer forintos bankjegy hátoldalán. A Parlament elkészülte után megüresedett épület ma Olasz Kultúrintézetként funkcionál.

Ettől mindössze néhány méterre a Bródy Sándor utca-Puskin utca sarkán található egy másik Ybl-épület, a Degenfeld-Schomburg bérház.

Fotó: Hírnyolc

Ezt a háromemeletes neoreneszánsz palotát 1872-ben tervezte Ybl Miklós gróf Degenfeld-Schomburg Imre szőlőbirtokos megrendelésére. A kapu felett került kialakításra a grófi lakosztály, amely díszes erkélyt is kapott.

Az utca szemközti oldalán a Festetics-palota, Ybl első városi palotája áll. Ebben a korai munkájában az itáliai reneszánsz megoldásokat alkalmazta. Az épületben ma az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem működik.

Fotó: Hírnyolc

Mindössze két telekkel arrább állt egykoron a Nemzeti Lovarda. A téglalap alakú épületben lovaglócsarnok, az oldalszárnyakban istállók, személyzeti lakások, mellette tornacsarnok kapott helyet.

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klösz György / Fortepan

Az épületegyüttes a középkori elemeket felhasználó romantikus Ybl-alkotások sorát gyarapította. A második világháborúban megsérült épületet 1948-ban bontották el.

A lovarda mellett még ma is áll Pest egyik legszebb palotája, a Károlyi-palota, amelyet Károlyi Lajos és fia Alajos gróf megrendelésére tervezett.

Fotó: Hírnyolc

A háborúban ez is megsérült, ezért egy ideig mindössze raktárként használták. A már elköltözött Magyar Rádió többi épületével együtt ezt is a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg, amely új campust alakít itt ki.

A második világháborúban sajnos menthetetlenül megsérült a Kálvin téri homlokzatú Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérháza, ahol Ybl életének utolsó 20 évében lakott.

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klösz György / Fortepan

Az impozáns neoreneszánsz épület helyén ma üvegborítású irodaház áll.

Ezeken felül a Múzeum utcában Bókay János orvosprofesszor megrendelésére, a Reviczky-Ötpacsirta utca sarkán pedig Pállfy Pálné számára tervezett bérpalotát Ybl Miklós.

Fotó: Hírnyolc

Az épületek mellett Ybl nevéhez köthető a Fiumei úti Sírkertben Ganz Ábrahám sírkápolnájának tervezése, amelynek elkészítésével Ganz özvegye bízta meg.

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klösz György / Fortepan