A XVIII. századtól egymást érték a fogadók és szállók Pest város Hatvani kapujától (ma Astoria) keleti irányba húzódó Kerepesi úton, amelyet ma Rákóczi útként ismerünk. Egyik ilyen volt a Kerepesi út 7. szám alatti Arany Griff fogadó, amely elől gyorskocsi – korabeli személy, áru- valamint posta szállítására alkalmas lovas kocsi – indult. Az Arany Griff 1865-ben teljesen leégett.

„Folyó hó 9-én este 7 órakor lángot vetett a Nemzeti Színház szomszédságában fennállott ismeretes Griff fogadó. A tűz rövid idő alatt egészen elpusztította a fogadót és melléképületeit… A Nemzeti Színház rendkívüli veszélyben forgott, de hál’ Istennek, nem történt semmi baja”

– számolt be a Képes újság.

Fogadóból úri szálloda

A porrá lett épület helyére két évvel később Pán József tervei alapján egy háromemeletes, 72 szobás szálloda épült, amelyhez istálló, kávéház és egy nyári mulató is tartozott. A szálloda tulajdonosai egymást váltották, míg 1884-ben a Glück család szerezte meg.

Glück Frigyes 1892-ben korszerűsíttette az épületet. Az újranyitás hirdetésében az áll, hogy a szobák – a szállodák közül elsőként – villamos világítással, az étterem pedig gőzfűtéssel lett felszerelve. A vendékek kényelmét pedig fürdőszoba, olvasószoba és villamos felhúzóval felszerelt lift is növelte. Téli kertje – ahol az éttermet rendezték be – Budapest legszebb és legnagyobb téli kertjei közé tartozott. A Kerepesi út ezen szakaszát azt követően nevezték át Rákóczi útra, hogy 1906-ban hazahozott fejedelem hamvait itt kísérték a Keleti pályaudvarig. Ezt az eseményt örökíti meg egy emléktábla, amelyet Glück Frigyes a Pannónia falába illesztetett.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ebben az évben újabb jelentős átalakításon esett át az épület. Az újranyitásról az alábbi írás született az Est című napilapban:

„Nagy­Magyarország egész vidéki úri közönségének pesti otthona, a régi, nemesi tradíciójú Pannónia-szálló újjászületett… Glück Frigyes átépítette a régi, patriarchális múltú szállodát, amelynek szobáiból vitték régi idők óta az első pesti bálba a vidéki úri kisasszonyokat.”

A Pannónia éttermében – ahol gyakori vendégek voltak a nemzeti színészei –esténként Radics Béla cigányprímás és zenekara muzsikált, a szállodában számos földbirtokos, országgyűlési képviselő fordult meg.

Fotó: Magyar Szalon1898/ADT

Az ELTE vette birtokba

A híres Pannónia szálló 1940-es évek végéig működött, 1949-ben államosították. Egy ideig irodaházként, majd az ELTE hasznosításába kerülve kollégiumként funkcionált, illetve ide került néhány tanszék is. Az oktatási céllal indított átépítések során a télikert építészeti értékei nagyrészt elpusztultak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az épületet 2006-ban az egyetem felújította, visszaállítva a télikert üvegtetőjét.