Bródy Sándor józsefvárosi kötődései

Nedbál Miklós | 2020. 07. 23. – 09:27

A július 23-án született Bródy Sándor néhány évet a Főherceg Sándor utcában élt, később pedig a Mária utcában is lakott.

© Fotó
wikipédia

Ezen a napon, július 23-án, 1863-ban Egerben született Bródy Sándor, akinek nevét utca is viseli a kerületben.

A kis Sándor gyermekkorában nagyon nem lehetett elkényeztetve, ugyanis tizenegyedik gyermek volt a kiskereskedő családban. Pályája kezdetén több művészeti ágban is kipróbálta magát, először például festőművésznek készült, de a színészi pályát is fontolgatta. Szülei tönkrementek, ekkor ő gondolt egy nagyot, úgy vélte, újságírásból jól meg lehet élni. Majd szépirodalmi műveket, elsősorban novellákat is publikált.

A fővárosban a Magyar Hírlapnál kezdett el dolgozni, ráadásul Józsefvárosban: az újság szerkesztősége ugyanis a Blaha Lujza tér 1-3-as számú ház alatt működött. Bródy később rendszeresen írt a Kiss József által szerkesztett A Hétnek is, amelynek szerkesztése a Múzeum kávéházban történt.  

© Fotó
Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Kedvelt józsefvárosi helyek

A dráma- és prózaíró tehát előszeretettel hörpintett egy-egy feketét a Múzeum kávéházban, de gyakori vendég volt például a körúti Baross, illetve a Balaton kávéházban is. Bródy darabjait bemutatták a Nemzeti Színházban, így itt is rendre megfordult, ami akkor még a mai Blaha Lujza téren állt. Népszerű volt, divatosan öltözködött, sok hölgy nem is tudott ellenállni sármjának.

Bródy Sándor kerületi otthonai

Bródy Sándor egy rövid ideig albérletben lakott a Salétrom utcában, majd 1891 és 1893 között az egykori Főherceg Sándor utcában élt.

© Fotó
hirnyolc.hu

Ez utca ma már az ő nevét viseli (1940 óta), amelyre egy kis tábla is emlékeztet az utca elején. Pár évvel később az író a Mária utcába költözött albérletbe.

A kerület egyik legrégebbi utcája

A Bródy Sándor utca a kerület egyik legrégebbi utcája, az 1760-as években Téglavető, majd a város majorához vezető Major utca nevet viselte. Később Sándor báró, majd Főherceg Sándor utcaként ismerték, 1940-től viseli Bródy Sándor nevét.

© Fotó
Baranyai Attila/hirnyolc.hu

Az utcának sok híres lakója volt, érdemes egyszer-kétszer itt végig sétálni: itt élt egy darabig többek közt Gyulai Pál, Törley József, Pálffy Albert, Kádár Béla, illetve B. Kopp Judit, Egressy Béni, Melis László zeneszerző is. Sok gyönyörű palota mellett itt található az Ybl Miklós tervezte régi Képviselőház, a Magyar Rádió egykori épülete.

Rovat