Az első világháborút és a trianoni diktátumot követően a Corvin áruház megépítése volt az első olyan alkalmak egyike, amikor külföldi befektetés érkezett a megcsonkított Magyarországra, és azon belül is Józsefvárosba. Az áruház vezetői, Max és Philipp Lewin a megnyitó előtti nap délutánján bemutatta a kereskedelemügyi államtitkárnak és a meghívott vendégeknek a modern berendezést és a gazdag árukínálatot.

Teltház a megnyitón

A korabeli beszámolók szerint a másnap reggel 10 órai nyitásra már feketéllett a Blaha Lujza tér az embersokaságtól, hisz’ mindenki elsőként akarta megcsodálni Budapest legújabb látványosságát. A külföldi szemmel is tekintélyes méretű – Reiss Zoltán által tervezett – áruházba a belépőket márványos lépcsők, tölgyfafaragásos korlátok és oszlopok impozáns látványa mellett, felkészült dolgozók fogadták a különböző osztályokon. Megtalálható volt itt a háztartási edénytől a cipőn át gyorsfényképészet és divatház is. A Corvin ráadásul egy nagylelkű adománnyal is belopta magát a pesti polgárok szívébe azzal, hogy a megnyitás alkalmából 50 millió koronát adományozott az árvízkárosultak javára.

Fotó: Fortepan

Népszerű szezonális vásárok

Nagy népszerűségnek örvendtek az áruház szezonális vásárai, az egyik legemlékezetesebb az 1931-es nagy téli vásár volt, amikor átadták az ország első mozgólépcsőjét, amit ráadásul magyar vállalat gyártott le. Továbbá ekkor nyitott meg az áruház étterme is a földszinten.

Fotó: Fortepan

Felújítás helyett alumíniumborítás

A második világháború végén, Budapest ostromakor egy része az áruháznak kiégett, a raktárkészlet eltűnt, de ezeket a sebeket hamar orvosolták. Az 1956-os harcok nyomait azonban még 10 évvel később sem sikerült helyreállítani, így az akkor már Centrum áruházzá keresztelt épület felett rendelkező Országos Állami Vállalat úgy döntött: felújítás helyett alumíniumborítás mögé zárja a patinás homlokzatot. Ennek rögzítése viszont a háborús sérüléseknél is nagyobb károkat okozott.

Fotó: Fortepan

2018, a fordulat éve

Az áruház végül több mint 40 évet töltött bádoglemezek közé zárva, mígnem Józsefváros előző, polgári vezetésének szorgalmazására 2018-ban el nem bontották az alumíniumborítást. Az első elemek eltávolításában Sára Botond, akkori alpolgármester is segédkezett.

Az épület megújulásának meggyorsítására Kocsis Máté, a kerület volt polgármestere 300 milliós támogatást is kilobbizott a kormánynál. Az akkori tervek szerint a Corvin a Blaha Lujza térrel együtt szépült volna meg, azonban miután a baloldal vette át a főváros és a kerület vezetését, a tér rehabilitációja előbb kétségessé vált, végül megemelt költségekkel, lecsökkentett tartalommal és jelentős csúszással tavaly indult meg.

Fotó: Hírnyolc

2023 tavaszán nyithat meg

A nehézségek ellenére azonban az áruház felújítás zajlik, a napokban már láthatóvá vált a Somogyi Béla utcai oldalhomlokzat. A tervek szerint 2023. tavaszán ismét megnyitja kapuit a Corvin áruház, amelybe a vendéglátóegységek, boltok mellett irodák is helyet kapnak.