Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyvét 2010 után fogadta el az Országgyűlés. Ennek alkalmazásával több bűnelkövetőt ítélnek el és ők – a korábbi időszakhoz képest – jóval szigorúbb büntetésekkel számolhatnak – mondta Rétvári Bence február 1-én a helyszínen.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az államtitkár úgy fogalmazott, nemcsak erre koncentrálnak, hanem mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a potenciális áldozatok figyelmét is felhívják arra, melyek azok a módszerek, amelyekkel a világ dolgaiban kevésbé tájékozott, nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberek a bűnözők áldozataivá válhatnak.

Rétvári Bence fontos feladatnak nevezte az ezen bűnözési formák elleni fellépést, hangsúlyozva, hogy a legveszélyesebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermekek vannak. A bűnözők sok esetben gyermekotthonokban, tanyákon keresik potenciális áldozataikat, akiket ki tudnak használni. Épp ezért volt hatalmas jelentősége a gyermekvédelmi népszavazásnak, amelynek sikerességét mutatja, hogy soha korábban nem volt olyan referendum, amelyen ilyen nagy lett volna az egy irányba mutató voksok száma – emelte ki.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A bűnmegelőzési programokkal pedig ma már mintegy százezer gyermeket tudnak elérni a tanintézményekben – ismertette. Rétvári Bence emellett hangsúlyosan szólt a megszigorított Btk.-nak is köszönhető úgynevezett pedofilnyilvántartás fontosságáról, és az ilyen bűncselekmények meghosszabbodott elévülési idejéről. Az áldozattá válás megelőzését az ilyen kiállítások is nagyban segítik – mutatott rá.

Megújult a Mosonyi utcai Rendőrmúzeum