Nagyszerű érzékkel rendelkezett Rémi Róbert vendéglátós, amikor az 1890-es évek elején a Csokonai utcai telkét az akkoriban még kialakítás előtt álló Nagykörútira cserélte, hogy ott szállodát (ma Hotel Nemzeti) létesítsen – gondolnánk, ha nem tudnánk, hogy az előrelátásában bizonyára szerepet játszott az is, hogy a város alakítására nagy hatással lévő Közmunkatanács tagja volt.

Fotó: Goszleth Istvan

Étterme, kávézója népszerű volt a művészek körében

Mindenesetre a csere megtörtént, így a szállodáját a József körút 4. szám alatt építhette fel, míg a másik fél – a Népszínház (később a Nemzeti Színház játszóhelye) – raktára és víztornya a Csokonai utcába került.

Rémi Róbert ekkor rutinos szállodásnak számított. Ő vezette a 19. században még a Váci utcában működő Nemzeti Szállót. A József körútra megálmodott Rémi Szálló 1895. december 20-ra készült el, és a kor egyik legmodernebb vendéglátóhelye volt.

Fotó: Fortepan

A díszes homlokzatú épületet Schannen Ernő tervezte. A középen álló főbejáratot étterem és kávézó ölelte körbe, az udvart színes üvegtető fedte.

Fotó: Hotel Nemzeti

Az étterem és a kávézó – ahol sűrűn megfordultak a korabeli művészek, illetve a szemközti színház színészei – egyszerre háromszáz vendéget tudott fogadni.

Mosdó asztalok, villamos világítás, központi gőzfűtés

A tulajdonos egyik korabeli hirdetésében ekképpen jellemzi a hotelt:

„A szállóhoz nagyszabású kávéházat és étkező termet rendeztem be, melyek mindegyike a maga nemében a legmagasabb színvonalon áll. Gondoskodtam ízlésesen berendezett salons particuliers-ekről, valamint egy igen elegáns szabadon álló étkező teraszról. A szálló szobái nagy kényelemmel és fényűzéssel vannak berendezve, az ún. angol mosdó asztalokkal (állandó meleg és hideg vízzel), villamos világítással, központi gőzfűtéssel stb. A szállóban lift is van alkalmazva, úgyszintén gondoskodva van fürdőszobákról is. A földszintet gyönyörű télikert díszíti.”

Fotó: Hírnyolc

Rémi szállóból lett Nemzeti szálló

Rémi Róbert 1907-ben bekövetkezett halála után az örökösök eladták a szálloda tulajdonjogát. A hotel 1929-ben új nevet kapott, ekkor lett Nemzeti Szálló. Az államosítást követően a Hungarhotels szállodalánchoz tartozott. 1962-ben alakították át az éttermet és a földszinti portált, amelyet követően a homlokzatot világoskékre festették. Az épület mintegy 10 évvel ezelőtt került az Accor csoport tulajdonába, amely teljeskörű felújítást követően és immár a ma is látható szürkés homlokzattal nyitott újra 2012-ben.