„Istenről, az isteniről csak szuperlatívuszokban szólhatunk” – vallják a szervezők, akik e szándéknak megfelelően a szakrális művészeti alkotások, előadások legjobbjait igyekeznek bemutatni a fesztivál közönségének.

A pénteki megnyitón L. Simon László köszöntötte a vendégeket. A Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: fontos, hogy ne csupán fővárosi, vidéki, de a határon túli vendégeiknek is élményt nyújtson a múzeum. Az Ars Sacra Fesztiválra az intézmény egy kisebb kamarakiállítással készült, de az elkövetkezendő napokban több programmal, tárlatvezetés is lesz a múzeumban.

Tisztelni a múltat, védelmezni az értékeket

„Nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk” – hangsúlyozta Novák Katalin a megnyitón.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az Ars Sacra világi fővédnökeként a köztársasági elnök elmondta: a fesztivál közönsége a művészettől többet vár az egyén szórakoztatásánál, a műalkotásban az időszerű mellett keresi azt is, ami örök.

Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége

– idézett az államfő az Alaptörvényből, hozzátéve: mindez figyelmeztet arra, hogy nem csupán tisztelni kell a múltat. Cselekvő módon védelmezni is kell olyan értékeket, mint a házasság, a gyermekvállalás, a család vagy a nemzeti közösség.

Művészet és szakralitás

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta: számos kutató úgy véli, hogy a művészet – a modern nyugati felfogással ellentétben – az ősi kultúrákban nem különült el a mesterségektől és a szakralitástól, így a szakrális művészet fogalom is szóismétlésnek számított volna.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az Ars Sacra Fesztivál alkalmat ad arra, hogy résztvevői reflektáljanak nyugati kultúránk önazonosságára – jegyezte meg, hozzátéve: a magyarság évszázadok óta részét alkotja a kollektív nyugatnak, de mindig is érezte az ősi kultúrájából örökölt egység vonzását.

A programokról

Az idei fesztivál sok különlegességet tartogat. A legújabb és máris világhírűvé vált magyar koncerthelyszín, a Magyar Zene Háza, de az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a helyszínekhez. Országszerte 11 műfajban, 80 településen (ebből három helyszín Erdélyben) 400 programra kerül sor. Összesen 132 templom nyitja meg kapuit.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A kerületi kínálat

A VIII. kerület olyan sok programnak ad helyszínt, hogy az összeset fel sem tudjuk sorolni, de a részletes programok a rendezvény honlapján (www.ars-sacra.hu) megtekinthetők.

Íme egy kis ízelítő:

  • Hit a hatalom árnyékában – Magyar Nemzeti Múzeum – szeptember 17., 11.00
  • Betekintés Mindszenty bíboros elveszettnek hitt börtönébe – Bilokációs kápolna, Mindszenty József tér – szeptember 18., 9.00
  • Paul Hindemith: Das Marienleben (Mária élete) – Párbeszéd Háza, Horánszky utca 20. – szeptember 18., 18.00
  • Piarista atyák és tanítványaik nyomában – Fiumei úti sírkert – szeptember 19., 22., 14.00
  • Szentek és évfordulók – PPKE BTK Sophianum A2, Mikszáth Kálmán tér 1. – szeptember 22., 16.00

Forrás: MTI/Hírnyolc