A Nagyvárad téri református gyülekezetben 2009 óta szolgálatot teljesítő lelkipásztor arról tájékoztatta a Hírnyolcon keresztül a józsefvárosiakat, hogy 2019-20-ban is komoly rekonstrukción esett át a templom és a parókia épülete: az alagsorok teknőszigetelést kaptak, valamint új vízelvezetést is.

Fűtés és elektromos felújítások is megvalósultak

„A második ütem fontos eleme volt a fűtésrendszer korszerűsítése, mivel a korábbi rendkívül elavult volt (1976-ban szerelték be), a kazán gyártását már 1990-ben leállították, ezért most kiépült egy új, modern és egyszerű fűtésrendszer” – mesélte Zila Péter.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az állami támogatással megvalósult munkálatok során jelentős elektromos, világítás- és hangtechnikai korszerűsítés is történt. Továbbá felújították a parókia tetőszerkezetét és kifestették a beázások miatt károsodott lépcsőházakat is.

„Már az első ütem befejezésekor rögtön elkészítettük a másodikra a terveket, amelyeket az állami támogatásnak is köszönhetően tudtunk megvalósítani” – fejtette ki a lelkipásztor.

Tervben van a munka folytatása

Zila Péter a további tervekről is mesélt, amellyel teljeskörűen befejeződhet a rekonstrukció. Ehhez szükséges még az 1932-ben beépített nyílászárók cseréje, a homlokzatok, valamint a parókia épületén belül a hivatali szint és a lelkészlakás felújítása is.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szállást adnának a beteg gyermekek szüleinek is

„Van egy több mint 200 négyzetméteres üres padlásterünk, ahol szeretnénk kialakítani 3-4 vendégszobát” – mondta Zila Péter. Ezeket a helyiségeket használhatnák más gyülekezetek, vagy a kárpátaljai testvérgyülekezet ide látogató tagjai, de a lelkipásztor szeretné, ha a gyermeküket messziről akár a Heim Pál Gyermekkórházba, vagy a Bethesda Gyermekkórházba hosszabb kezelésre hozó szülők is használhatnák ezeket a vendégszobákat.