A Kerepesi út és a Salgótarjáni utca között húzódó Asztalos Sándor utca neve a XIX. század végén kialakított közterület „születése” óta változatlan. Úgy tűnik, hogy Asztalos Sándor személye a különböző politikai rendszerek számára egyaránt elfogadható volt.

Az utca szorosan a Keleti pályaudvartól délkeleti irányba haladó vasútvonalat követi, keresztbe vágva az egykori Pékerdőt, a magyar labdarúgás bölcsőjét, ahol az első mérkőzést játszották 1896-ban. Az utcában főként ipari épületek nőttek ki a földből, a 9-11 szám alatt konzervgyári feldolgozógép-gyártó vállalat, a 12. számon cementgyár működött.

Fotó: Fortepan

Az Asztalos Sándor utca határolja Európa legrégebbi, folyamatosan működő művésztelepét, a Százados úti Művésztelepet is. Az itt lévő műteremlakásokban élt és alkotott többek között Czigány Dezső, Medgyessy Ferenc, Kisfaludy Stróbl Zsigmond is.

A Százados negyedet határoló utca állapota az évek során rendkívül leromlott. 2019-ben – Sára Botond polgármestersége alatt – teljesen megújult. A vasúti sínek felőli oldalon kormányzati forrásból zajvédő fal létesülne a Százados negyediek védelmében, azonban a Pikó András vezette Józsefváros ez elé akadályokat görget.

Aki megfordította az aradi csata kimenetelét

Asztalos Sándor az erdélyi Máramarosszigeten született 1823-ban. A szabadságharcban 1848-ban még századosként Solymosnál és Zámnál is szétvert egy-egy garázdálkodó oláh tábort.

Fotó: Wikipedia

Az 1849-es aradi csatában személyes példamutatásával tűnt ki: az osztrákok által menekülésre kényszerített honvédeket saját maga vezette vissza a harctérre. „Asztalos a zászlót megragadván és Boczkó kormánybiztos sétabotjával menve előre az utcai harcban lelkesíték a honvédeket és Aradot megmenték” ­– írta róla Kossuth Lajos. A temesvári őrség elűzésével Asztalos és csapata bevette Arad várát, ami után őrnagyi rangot kapott. A szabadságharc leverését követően bejárta Európát. Hamburgba, Londonba majd Genfbe ment, ahol 1857-ben Strezeleczky Ágost lengyel emigráns, volt honvéd ezredes párbajban halálos sebet ejtett rajta. Ekkor Asztalos Sándor mindössze 33 éves volt.