Jó sokan összegyűltek azon a Józsefvárosi Fidesz szervezte sétán, amely a Mikszáth Kálmán térről indult. Az érdeklődőket Vitályos Fanny és Paulik Máté köszöntötték, majd elindult a kultúrtörténeti múltidézés.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A teret korábban Reviczky térnek hívták, az író nevét most már egy közeli utca viseli, amely színes lámpásokkal kivilágítva a kerület egyik leghangulatosabb utcája a nyári estéken. Itt lakott Babits Mihály is, amelyre emléktábla hívja fel a figyelmet.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A téren – amelyet neoreneszánsz, gótikát idéző paloták öveznek – a Mikszáth-szobrot az író halálának 50. évfordulóján avatták fel, hiszen itt lakott a híres író. A környéken az építkezés a Nemzeti Múzeum felépülése után indult meg igazán, de itt állt korábban egyébként Irinyi gyufagyára is. A helyén felújított épület ma már a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek ad otthont – tudhattuk meg Ludmann Mihálytól.

Művészek, politikusok kedvenc környéke
A csoport ezután a Szentkirályi utcán indult tovább, ahol a 19. század fordulóján sok bérházat építettek. Az utcában működött a Szent István Társulat, amelynek nemcsak könyvkiadója volt itt, hanem nyomdája is. Az épületben a Pázmány jogi egyeteme működik napjainkban – s mint Ludmann Mihály mondja – több stílust is ötvöz. Az épületen megtalálható Szent István szobra is, amely annak a Senyei Károlynak az alkotása, akinek István-szobra a Hősök terén is látható.

A közelben állt annak idején a Nemzeti Színház, így nem meglepő, hogy sok híres költő, író is lakott erre hosszabb-rövidebb ideig, illetve a közelben volt a képviselőház is. A környék a művészek mellett az értelmiséget, politikusokat is vonzotta.

A huszadik századi háborúk során több palota is megsérült, többet el is kellett bontani, ekkortájt jelentek meg a környéken az inkább funkcionalitást előtérbe helyező modern épületek.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Zichy, a jezsuiták és a Kiscsibész
Ludmann Mihály felidézte a Lőrinc pap tér történetét is, amely korábban Zichy Nándor nevét viselte, illetve a téren állt egykori reneszánsz palotája. Zichy szobra a 30-as években került ide, őt szónoki pózban láthatjuk, két mellékalakkal. A tér egyik ékessége a jezsuita templom, amelyet a sétán résztvevők belülről is megcsodálhattak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A kultúrtörténeti kirándulás a Kiscsibész térnél ért véget. Itt két zsánerszobor is található, egyfelől Kiscsibész, akit éppen egy kutya csíp „nyakon”, amint egy csirkét próbál elcsórni, illetve a tér másik oldalán egy „csúszdázó” kisfiú szobra, amelyről nem igazán tudni, hogy honnan-hová csúszik.
De mindenképpen lefelé, miképpen Józsefváros is napjainkban.

A következő séta időpontja, helyszíne
Legközelebb a Szenes Iván/Magyarok nagyasszonya tér és környékén folytatódik a kultúrtörténeti séta.
Időpont: június 7., 17.30
Találkozási pont: Magyarok Nagyasszonya templom bejárata.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: e-mail: jozsefvaros@fidesz.hu. Telefonszám: + 36 1 615 4825.