A Pál utcai fiúkat mindenki jól ismeri, és nemcsak amiatt, mert kötelező olvasmány, hanem mert végtelenül könnyű azonosulni szereplőivel, akiknek a szemén keresztül a békebeli Pestre és azon belül Józsefvárosra is rálátást nyerünk. A kerület számos pontja őrzi a regény emlékét.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Elsőként a Múzeumkertet emelnénk ki, ahol Nemecsekék üveggolyóit „einstandolták”, azaz egyszerűen elvették a Pásztor-fiúk. A közelmúltban teljes megújuláson átesett Múzeumkertbe 2019-ben építettek egy tematikus játszóteret, amely a XX. század fordulójára emlékeztető játszóeszközök kerültek. Ide került egy golyópálya is, ahol a Nemecsekék által is kedvelt golyózást, a gojzit lehet kipróbálni. Az „einstand” jelenetét a Práter utcai Szent Benedek Gimnázium előtti szoborcsoport is megőrizte az utókornak. Szanyi Péter szobrászművész alkotása 2007-ben került mai helyére.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ugyan a Mária és a Pál utca sarkán már sok-sok éve épület áll, de nem is olyan messze, a grund szellemét ma is őrzi egy vendéglátóhely. A Grund népszerű a helyiek körében: játszóterén, farakások közt a gyerekek akár a Pál utcaiak és Vörösingesek csatáját is eljátszhatják.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Vörösingesek főhadiszállása is a regény egyik kulcshelyszíne, amely a régi, nagy Füvészkert területén volt: sorsfordító események zajlottak itt az üvegházban és a tóparton. A Molnár Ferenc által művészi pontossággal bemutatott Füvészkert mára már teljesen megváltozott.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A tavat feltöltötték, helyén a Klinikák épületei állnak, a várrom sem látható már, a Pálmaház azonban továbbra is látogatható. Itt ráadásul egy Nemecsek-szobor is található, amely felidézi azt a pillanatot, amikor a főhős elbújik az aranyhalas medencében.

Molnár Ferenc több helyen lakott Józsefvárosban

Molnár Ferenc tősgyökeres józsefvárosi volt. Itt született a József körút 68. szám alatt, majd szüleivel néhány házzal arrább költöztek a József körút 83. szám alá, ahol gyermek és ifjúkora leghosszabb idejét töltötte.

József körút 83.
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Első feleségével, Vészi Lilivel pedig a Népszínház utcában lakott, és gyakran látogatta a Rákóczi úton lévő Balaton kávéházat.