Megérkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba a józsefvárosi kötődésű André Kertész több mint ezer fényképe, amelyet a magyar állam vásárolt meg, és amelyeket várhatóan 2022-ben tekinthet meg a közönség.

Az André Kertész hagyatékában lévő 1163 fotóból több szerepelt már kiállításon, de számos olyan fénykép is fellelhető az anyagban, amelyek még soha nem kerültek a nagyközönség elé.

A gyűjtemény fotóinak döntő része André Kertész 1925-ös emigrációja előtti, magyarországi felvétel kontaktja, illetve vintázskópia. Az anyag kisebb része a fotóművész élete utolsó évtizedében készített polaroid felvétel.

Óriási dolog egy múzeum életében, ha gyűjteménye ilyen nagyszerű anyaggal gazdagodhat – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki hozzátette: a vételár kb. 1,8 milliárd forintnak megfelelő dollár volt.

Fotó: André Kertész / © Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

André Kertész józsefvárosi gyökerekkel is rendelkezik, édesanyja a Teleki téren üzemeltetett egy kávéházhoz hasonló kávémérést, amely a társasági élet központja is volt a környéken.

Forrás: MTI